Ga naar de inhoud

Geschiedenis

Het Mulier Instituut is in 2002 opgericht. Het instituut is ontstaan door een samenwerking van verschillende organisaties: het onderzoeksbureau Diopter-Janssens & Van Bottenburg bv, de Universiteit van Tilburg, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen jaren is het Mulier Instituut aanzienlijk gegroeid. Dit komt mede door de groeiende behoefte aan wetenschappelijk onderbouwd onderzoek dat beleid ondersteunt.

Het Mulier Instituut is nu een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het instituut werkt op projectbasis samen met universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen zoals het RIVM, SCP en CBS. Ook werken we samen met organisaties zoals de VSG, NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Pim Mulier

Pim Mulier

Het Mulier Instituut is vernoemd naar W.J.H. (Pim) Mulier (1865-1954), pionier en aartsvader van de (georganiseerde) sport in Nederland. Hij richtte de eerste Nederlandse clubs op voor voetbal, hockey en bandy. Mulier was ook één van de mensen die de Elfstedentocht en de Nijmeegse Vierdaagse organiseerden. Daarnaast hielp hij bij het oprichten van de atletiekunie (KNAU), de voetbalbond (KNVB) en de internationale schaatsunie (ISU).

Wat we doen

Het Mulier Instituut krijgt subsidie van het ministerie van VWS voor het verzamelen en monitoren van data en voor beleids- en wetenschapsondersteunende activiteiten. We doen verder onderzoek in opdracht van overheden (ministeries, provincies, rekenkamers, gemeenten), sportorganisaties en bedrijven. Daarnaast zoeken we financiering voor diepgaand of internationaal vergelijkend onderzoek bij organisaties zoals NWO, ZonMw en de Europese Commissie.

Doelstellingen en taken

Het doel van het Mulier Instituut is om bij te dragen aan de sportwetenschap en aan de ontwikkeling van beleid en strategie, voor een sterke sportsector en een vitale en sportieve samenleving. Dit doen we door:

  • betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand sportonderzoek uit te voeren;
  • dataverzameling en monitoring van de Nederlandse sportsector en beleidsprogramma’s;
  • kennis- en methodiekontwikkeling door het uitvoeren van verkennende en verdiepende studies;
  • (eigen) onderzoeksuitkomsten te duiden en te vertalen naar de beleidspraktijk;
  • expertise en advisering in te zetten voor de onderbouwing van beleidsbeslissingen;
  • gevraagd en ongevraagd duiding en reflectie te bieden in de rol van ‘kritische vriend’ van de sportsector.

Clusters, directie en managementteam

Onze onderzoeken gaan over verschillende thema’s en zijn verdeeld in drie afdelingen die we ‘clusters’ noemen:

Het managementteam (MT) heeft de leiding over de clusters. Daarnaast is er een Kwaliteitscentrum en zijn er afdelingen voor Bedrijfsvoering en Communicatie.

Directeur-bestuurder prof. dr. Remco Hoekman is bestuurlijk verantwoordelijk voor het instituut. Samen met het managementteam verzorgt hij de dagelijkse leiding. Het managementteam bestaat uit de drie clusterhoofden, het hoofd van het kwaliteitscentrum en het hoofd bedrijfsvoering.

Het MT bestaat uit:

Agnes Elling

Hoofd Cluster 1 (Deelname, Inclusie & Gezondheid)

a.elling@mulierinstituut.nl

Johan Steenbergen

Hoofd Cluster 2 (Organisatie, Educatie & Topsport)

j.steenbergen@mulierinstituut.nl

Paul Hover

Hoofd Cluster 3 (Voorzieningen, Financiën & Evenementen)

p.hover@mulierinstituut.nl

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op het functioneren van de bestuurder en op de algemene gang van zaken binnen de stichting. De leden van de RvT beschikken over verschillende kwaliteiten en expertise. Daardoor kunnen ze het bestuur op veel gebieden advies geven en meedenken over het beleid van de stichting. In de regel komt de RvT drie keer per jaar samen.

De RvT bestaat uit:

Jan Rijpstra (voorzitter)
Jan Rijpstra (voorzitter)
Judith Tillemans
Judith Tillemans
Joëlle Staps
Joëlle Staps
Olaf van Haver
Olaf van Haver
Kasia Karpinska
Kasia Karpinska

Jaarverslag 2023

In het jaarverslag blikken we terug op het afgelopen jaar. Hierin behandelen we onder andere het aantal publicaties, de zichtbaarheid van het Mulier Instituut in de media, en de kerncijfers over personeel en financiën.

Hardlopen

Ons team

Vacatures

Kom bij ons werken!

Kom werken bij het Mulier Instituut! Word onderdeel van ons team en help mee met belangrijk sportonderzoek. Klik op ‘Lees meer’ om onze vacatures te bekijken en vind de baan die bij jou past!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!