Ga naar de inhoud

Betrokkenheid bij de sportwetenschap

We bieden onder meer stageplaatsen en werkervaringsplekken aan, begeleiden promovendi en stellen (bijzondere) leerstoelen in. Collega’s schrijven wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen, nemen zitting in curatoria, wetenschapscommissies en klankbordgroepen, treden op als reviewer voor wetenschappelijke tijdschriften en maken deel uit van internationale netwerken van sportonderzoekers (zoals EASS, ISSA, EASM, HEPA, MEASURE, SORN).

Participatie in wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s

Een voorbeeld van ons wetenschappelijke onderzoek is TRansition Into Active Living (TRIAL), een onderzoeksprogramma dat we samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen doen. Het doel is om mensen fysiek actief te houden in alle stadia van het leven. De samenwerking wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Promotieonderzoek

Het Mulier Instituut faciliteert ook promotieonderzoek. Zo onderzocht Resie Hoeijmakers, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, welke factoren van invloed zijn op de overlevingskans van sportverenigingen. Irma Huiberts bestudeerde voor haar promotieonderzoek het JOGG-beleidsprogramma. De centrale vraag was: in hoeverre is het gelukt een gezonde omgeving te creëren voor kinderen en jongeren in JOGG-gemeenten en hoe kan de aanpak worden verbeterd?

Momenteel doet Elien Plompen als promovendus onderzoek naar Beweegwijsheid (physical literacy). Doel is om een monitoringstool te ontwikkelen voor het meten van beweegwijsheid bij basisschoolleerlingen.

Al ons wetenschappelijke onderzoek

Naast de voorbeelden hierboven doen we nog meer wetenschappelijk onderzoek. Neem vooral een kijkje in het overzicht!

Bekijk ook

Beleidsondersteuning

De landelijke overheid, gemeenten, sportbonden en andere organisaties moeten veel beleidskeuzes maken. Dan is het fijn als je die kunt baseren op betrouwbaar onderzoek. Dat onderzoek voeren wij voor je uit!

Monitoring van beleid

Beleid ontwikkelen en in gang zetten is één ding. Maar er is meer dan alleen de papieren werkelijkheid. Hoe gaat het in de praktijk? Wat gaat er goed en wat heeft nog wat bijsturing nodig? Daar kunnen wij inzicht in bieden!

Dataverzameling

Voor ons onderzoek gebruiken we soms beschikbare data van andere organisaties, zoals het CBS, maar verzamelen we ook vaak zelf nieuwe data. In de vorm van cijfers, maar ook van verdiepende kwalitatieve informatie.

Evaluatie- en effectonderzoek

Idealiter evalueer je je beleid regelmatig. Maar dat is niet hoe het in de praktijk werkt en soms kun je resultaten pas op langere termijn goed meten. Het Mulier Instituut helpt daarbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!