Ga naar de inhoud

Stagiair ‘Vanzelfsprekend sporten voor mensen met een beperking’

Achtergrond

Het hebben van een beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Ook op sporten: dat is voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend. Eerder onderzoek van het Mulier Instituut laat zien dat sportdeelname wordt beïnvloed door verschillende drempels. Of iemand kan en wil sporten, gaat samen met meerdere vormen van toegankelijkheid, zoals fysieke, financiële, sociale en informatietoegankelijkheid.Is het sportaanbod bijvoorbeeld passend, betaalbaar en niet te ver weg? En bovenal: voelen mensen met een beperking zich welkom?

Het Mulier Instituut doet op verschillende manieren onderzoek naar de sportdeelname van mensen met een beperking. We kijken daarbij naar ervaringen en betekenisgeving van en voor mensen met een beperking, zoals het zoeken en vinden van een passende sport. Welke drempels ervaren zij in de praktijk, bijvoorbeeld bij het vervoer naar de vereniging? Maar ook: hoe zorgen sportaanbieders ervoor dat mensen zich welkom voelen?

Stageopdracht

We zoeken een stagiair die een kwalitatieve (afstudeer)studie wil uitvoeren naar sporten voor mensen met een beperking én zich verder wil verdiepen in de ervaren vormen van toegankelijkheid in de praktijk. Je doet dit bij voorkeur door participerend observerend aan de slag te gaan. Je richt je bij dit vraagstuk bijvoorbeeld op één type beperking of sport, een bepaalde leeftijdscategorie en/of een woongebied. De precieze inhoud en invulling van de stage stellen we bij aanvang van de stage samen vast.

Je wordt begeleid door Chris Sparreboom en Caroline van Lindert.

Wat vragen wij?

  • Je volgt een wo-masteropleiding of wo-bacheloropleiding, bij voorkeur in de richting van culturele antropologie, sociologie, sociale geografie, interdisciplinaire sociale wetenschappen, genderstudies, humanistiek of andere studies gerelateerd aan maatschappij of sport.
  • Je hebt ervaring of affiniteit met kwalitatief onderzoek.
  • Je hebt affiniteit met de leefwereld van mensen met een beperking of je brengt zelf ervaringskennis met een beperking of aandoening mee.
  • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken.

Wat bieden wij?

  • De precieze inhoud en invulling van de stage geven we voor aanvang van de stage in overleg met jou vorm. Daarbij houden we rekening met eventuele eisen die jouw opleiding stelt aan de stage.
  • De stage start in september 2025 en kan, afhankelijk van de vorm en het aantal uren per week, lopen tot en met januari 2026. 
  • Tijdens de stageperiode ontvang je een stagevergoeding.
  • Uiteraard zorgen we ervoor dat je je stage goed kunt uitvoeren: je krijgt daarom een laptop in bruikleen en goede inhoudelijke begeleiding.
  • We bieden een stageplek in een open en actieve organisatie. Na(ast) de stage worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Wie zijn wij?

Je voert de stage uit in het team Diversiteit & Inclusie, dat onder andere onderzoek doet naar sporten voor mensen met een beperking, een smalle beurs of een lhbtiq+-identiteit, en naar etniciteit. Het Mulier Instituut verricht sportonderzoek voor beleid en de samenleving. We doen vooral onderzoek in opdracht van de overheid en sportorganisaties. We zijn gevestigd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mulierinstituut.nl.

Bij het Mulier Instituut vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We streven naar een zo inclusief mogelijke werkcultuur, met oog voor gelijkheid en het voorkomen en tegengaan van uitsluiting. We hechten waarde aan (het vergroten van) diversiteit binnen de organisatie met verschillende etnische/culturele achtergronden, geloofs- en levensovertuigingen, inzetbaarheid, genders en seksuele voorkeuren.

We vinden dat een diverse organisatie ons een zo optimaal mogelijk perspectief geeft op onderzoeksvragen rondom sport en bewegen. Daarom nodigen wij nadrukkelijk ook kandidaten uit om te solliciteren die hieraan een bijdrage kunnen leveren vanuit etnische/culturele/religieuze minderheden, vanuit ervaringsdeskundigheid met (chronische) ziekte/beperking of vanuit de lhbtiq+-gemeenschap.

Enthousiast geworden?

Lijkt het je leuk om als stagiair bij dit project te worden ingezet? Reageren kan tot en met 29 mei 2025 via het stageformulier op onze website, maar als we voor die tijd een geschikte stagekandidaat vinden, sluiten we de vacature eerder. Voor vragen over de inhoud van de stage kun je contact opnemen met Chris Sparreboom.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!