Ga naar de inhoud

Stagiair Toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking

Achtergrond 

Mensen met een beperking verdienen een gelijke behandeling en moeten net als ieder ander hun leven zo comfortabel en zelfstandig mogelijk kunnen leiden. Dat staat in het VN-verdrag Handicap en de Grondwet. Toch is er veel nog niet goed geregeld voor mensen met een beperking, zo blijkt uit een verhoor van het VN-comité.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om te sporten en bewegen in de openbare ruimte. Vaak zijn daar nog maatregelen nodig om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te bevorderen. Denk hierbij aan het opheffen van belemmeringen als scheve stoeptegels, op de stoep geparkeerde fietsen of te hoge stoepranden.

Het Mulier Instituut deed eerder dit jaar onderzoek naar de ervaringen van fietsers met een beperking. De fietsers lieten weten nog diverse belemmeringen te ervaren tijdens het fietsen door bijvoorbeeld obstakels in de openbare ruimte. Als vervolg hierop willen we graag meer inzicht krijgen in de belemmeringen die mensen met een beperking ervaren om te wandelen of gebruik te maken van wandelgebieden.

Stageopdracht 

De stageopdracht gaat over vragen als:

  • Hoe denken mensen met een beperking over de toegankelijkheid van de openbare ruimte?
  • Wat is volgens hen nodig om (zo goed als mogelijk) ongehinderd te kunnen wandelen of gebruik te maken van wandelgebieden?

Voordat het stageonderzoek start, ga je eerst je onderzoeksdoelgroep specificeren binnen de brede groep van mensen met een beperking. Je kunt zelf kiezen op welke doelgroep je het onderzoek precies richt, zoals mensen met een motorische, verstandelijke, visuele of auditieve beperking. De eigen woonomgeving waarin mensen met een beperking wandelen of waar zij gebruikmaken van het wandelgebied, is de setting van de stageopdracht.

Om meer over de ervaringen van mensen met een beperking te weten te komen, verzamel je relevante literatuur en stel je op basis daarvan een vragenlijst en eventueel een topiclijst op. Je kunt het onderzoek eventueel uitbreiden met interviews met mensen uit de onderzoeksdoelgroep. De resultaten van het vragenlijstonderzoek en eventueel uitgewerkte interviews analyseer je en verwerk je in een rapportage.

Wat vragen wij? 

  • Je volgt een wo-masteropleiding of wo-bacheloropleiding, bij voorkeur in de richting van sociale geografie, planologie, urban studies, gezondheidswetenschappen, sociologie of andere studies gerelateerd aan maatschappij of bewegen.
  • Je hebt ervaring met/interesse in het uitvoeren van kwantitatief en eventueel kwalitatief onderzoek.
  • Je hebt affiniteit met het uitvoeren van vragenlijstonderzoeken en eventueel het afnemen en verwerken van interviews.
  • Je hebt ervaring met of interesse in mensen met een beperking en het thema toegankelijkheid.
  • Je werkt nauwkeurig en kan goed zelfstandig werken.

Wat bieden wij? 

  • De precieze inhoud en invulling van de stage geven we voor aanvang van de stage in overleg met jou vorm. Daarbij houden we rekening met eventuele eisen die jouw opleiding stelt aan de stage.
  • Je draait mee binnen de onderzoeksgroep die zich richt op sporten en bewegen in de openbare ruimte. Zo krijg je een idee van de dagelijkse werkzaamheden bij het Mulier Instituut en de onderwerpen waar team Voorzieningen actief op is.
  • De stage start in februari 2025 en kan, afhankelijk van de vorm en het aantal uren per week, doorlopen tot en met juli 2025. 
  • Tijdens de stageperiode ontvang je een stagevergoeding.
  • Uiteraard zorgen we ervoor dat je je stage goed kunt uitvoeren: je krijgt daarom een laptop in bruikleen en goede inhoudelijke begeleiding.
  • We bieden een stageplek in een open en actieve organisatie. Na(ast) de stage worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Wie zijn wij?  

Je voert de stage uit in team Voorzieningen, dat onder andere projecten uitvoert rondom sporten en bewegen in de openbare ruimte en de beweegvriendelijkheid van de leefomgeving. Het Mulier Instituut verricht sportonderzoek voor beleid en de samenleving. We doen vooral onderzoek in opdracht van de overheid en sportorganisaties. We zijn gevestigd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mulierinstituut.nl. Binnen ons instituut is de voertaal Nederlands.

Bij het Mulier Instituut vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We streven naar een zo inclusief mogelijke werkcultuur, met oog voor gelijkheid en het voorkomen en tegengaan van uitsluiting. We hechten waarde aan (het vergroten van) diversiteit binnen de organisatie met verschillende etnische/culturele achtergronden, geloofs- en levensovertuigingen, inzetbaarheid, genders en seksuele voorkeuren. 

We vinden dat een diverse organisatie ons een zo optimaal mogelijk perspectief geeft op onderzoeksvragen rondom sport en bewegen. Daarom nodigen wij nadrukkelijk ook kandidaten uit om te solliciteren die hieraan een bijdrage kunnen leveren vanuit etnische/culturele/religieuze minderheden, vanuit ervaringsdeskundigheid met (chronische) ziekte/beperking of vanuit de lhbti+-gemeenschap. 

Enthousiast geworden? 

Lijkt het je leuk om als stagiair bij dit project te worden ingezet? Reageren kan tot en met 28 november 2024 door het sollicitatieformulier in te vullen, maar als we eerder een geschikte stagekandidaat vinden, sluiten we de vacature eerder. Voor vragen over de inhoud van de stage kun je contact opnemen met Robin Rauws.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!