Ga naar de inhoud

Stagiair Queer sportinitiatieven

Achtergrond 

Er heeft een ontwikkeling plaatsgevonden van sportdeelname in ‘eigen kring’ door homoseksuele mannen en lesbische vrouwen naar lhbti+-sportclubs (zie Elling et al., 2021, ‘Homosportclubs in Nederland 1980-2020’). Mensen die sporten in lhbti+-verband, voelen zich daar vaak meer thuis dan bij reguliere sportclubs, waar ze zich soms minder welkom voelen en/of vrezen voor discriminatie.

Steeds vaker wordt het begrip ‘queer’ gebruikt door mensen die zich niet willen conformeren aan de heersende hetero- en gendernormen. In de sport ontstaan er nu steeds meer ‘queer’ sportinitiatieven, zoals queer sportscholen en boulder- en wandelgroepen. We zijn benieuwd in hoeverre deze nieuwe queer sportinitiatieven vergelijkbaar met en aanvullend op de al langer bestaande homo- en lhbti+-sportclubs zijn.

Stageopdracht 

We zoeken een stagiair die kwalitatief onderzoek wil uitvoeren naar hoe mensen betekenis geven aan ‘queer’ identificatie en hoe dit plaatsvindt in de sport. Hoe heeft het identificeren als queer invloed op ervaringen in sport? Hoe is sport van invloed op ervaringen met queer identificatie? Waarom kiezen mensen om te sporten in een queer omgeving, wat biedt dit ze en hoe verschilt dit van de meer traditionele homosportclubs? Het ophalen van deze ervaringen kan bijdragen aan een beter begrip van het gebruik van de term ‘queer’ in en buiten de sport en aan lhbti+-inclusie in de sport.

Deze stage is te combineren met het schrijven van een scriptie voor een afstudeeronderzoek. De precieze inhoud en invulling van het onderzoek geven we samen vorm. Methodologisch valt te denken aan interviews en etnografisch onderzoek. Deze stageopdracht past bij lopende onderzoeken en is daardoor goed ingebed in een groter geheel. 

Wat vragen wij? 

  • Je volgt een wo-masteropleiding binnen de sociale wetenschappen, bij voorkeur in de richting van gender/diversity.
  • Je hebt ervaring met/interesse in het uitvoeren van kwalitatief onderzoek.
  • Je hebt affiniteit met diversiteitsvraagstukken en sport.
  • Je hebt bij voorkeur een netwerk in de ‘queer community’, en bij voorkeur in de sport.
  • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken. 

Wat bieden wij? 

  • De precieze inhoud en invulling van de stage geven we voor aanvang van de stage in overleg met jou vorm. Daarbij houden we rekening met eventuele eisen die jouw opleiding stelt aan de stage, ook in de planning. 
  • De stage start in februari 2025 en kan, afhankelijk van de vorm en het aantal uren per week, lopen tot en met juli 2025. Een andere startdatum is in overleg mogelijk. We kunnen voorafgaand aan je stage al begeleiding bieden bij het schrijven van een onderzoeksplan.  
  • Tijdens de stageperiode ontvang je een stagevergoeding. 
  • Uiteraard zorgen we ervoor dat je je stage goed kunt uitvoeren: je krijgt daarom een laptop in bruikleen en goede inhoudelijke begeleiding. 
  • We bieden een stageplek in een open en actieve organisatie. Na(ast) de stage worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.  

Wie zijn wij?  

Je voert de stage uit in het team Diversiteit en Inclusie, dat onder andere projecten uitvoert rondom sociale in- en uitsluiting (van lhbti+ personen) in de sport. Het Mulier Instituut verricht sportonderzoek voor beleid en de samenleving. We doen vooral onderzoek in opdracht van de overheid en sportorganisaties. We zijn gevestigd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mulierinstituut.nl. Binnen ons instituut is de voertaal Nederlands. 

Bij het Mulier Instituut vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We streven naar een zo inclusief mogelijke werkcultuur, met oog voor gelijkheid en het voorkomen en tegengaan van uitsluiting. We hechten waarde aan (het vergroten van) diversiteit binnen de organisatie met verschillende etnische/culturele achtergronden, geloofs- en levensovertuigingen, inzetbaarheid, genders en seksuele voorkeuren. 

We vinden dat een diverse organisatie ons een zo optimaal mogelijk perspectief geeft op onderzoeksvragen rondom sport en bewegen. Daarom nodigen wij nadrukkelijk ook kandidaten uit om te solliciteren die hieraan een bijdrage kunnen leveren vanuit etnische/culturele/religieuze minderheden, vanuit ervaringsdeskundigheid met (chronische) ziekte/beperking of vanuit de lhbti+-gemeenschap. 

Enthousiast geworden? 

Lijkt het je leuk om als stagiair bij dit project te worden ingezet? Reageren kan tot en met 28 november 2024 door het sollicitatieformulier in te vullen, maar als we eerder een geschikte stagekandidaat vinden, sluiten we de vacature eerder. Voor vragen over de inhoud van de stage kun je contact opnemen met Anouk Greeven.  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!