Het gebruik van binnen- en buitenstedelijk groen in Utrecht
Een intensief ruimtegebruik in de steden leidt, als gevolg van het compacte stadsbeleid, tot een afname van de openbare ruimte. Vooral de stedelijke groenvoorzieningen komen onder druk te staan en…
Gebruik en waardering van binnen- en buitenstedelijk groen
Het onderzoek, waarvan in deze rapportage verslag wordt gedaan, handelt over het gebruik van binnen- en buitenstedelijk groen. Het is een vervolg op een verkennend onderzoek naar hetzelfde onderwerp in…
Belevingswaardenmonitor nota ruimte 2009
Eerste herhalingsmeting landschap en groen in en om de stad
In de Belevingswaardenmonitor 2009 is de beleving en de waardering van het buurtgroen en het groen in de wijdere leefomgeving onderzocht. Ook is gekeken of er veranderingen zijn ten opzichte…
Zeilvliegen in Nederland
In opdracht van de Directie Groene Ruimte en Recreatie (Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) heeft het IBN-DLO een inventarisatie uitgevoerd naar de omvang van het zeilvliegen in Nederland. Zeilvliegen…
Ruim baan voor de bal?!
Mogelijkheden en voorwaarden voor natuurontwikkeling op en recreatief medegebruik van golfbanen
In opdracht van de Natuur en Milieufederatie Utrecht is in het kader van het project 'De bijdrage van golfbanen aan de ontwikkeling van natuur en landschap' onderzocht wat de mogelijkheden…
Nieuwe recreatievormen in bos, natuur en landschap
In dit rapport wordt inzichtelijk gemaakt wat de nieuwe recreatievormen gps'en, struinen, lopen van laarzenpaden, spelen in speelbossen, deelnemen aan arrangementen, paalkamperen en atb'en betekenen voor beheerders en eigenaren die…
Literatuuronderzoek naar gebruik en beleving van natuur van niet-westerse allochtonen in Nederland t.b.v. nationale parken
In dit rapport worden de volgende vier onderzoeksvragen behandeld. Hoe wordt natuur door allochtone bevolkingsgroepen gebruikt en beleefd? Welke inrichtingswensen hebben allochtone bevolkingsgroepen t.a.v. natuur? Wat doen (natuur)organisaties om allochtone…
Uit de voeten met wandelpaden over boerenland
Leidraad voor de aanleg van wandelroutes
Wandelen is een van de meest voorkomende vormen van vrijetijdsbesteding in ons land. Er is een grote behoefte aan het beleven van rust en ruimte in het buitengebied van Nederland.…
Op de fiets van stad naar buitengebied
Routekeuze en waardering door stadsbewoners
Doelstelling van dit onderzoek: Het verkrijgen van meer inzicht in het gebruik en de waardering van de door bewoners van steden gekozen routes om vanuit de stad naar het buitengebied…