Ga naar de inhoud
Er zijn 17 resultaten gevonden.
Reset filters

De kracht van het arrangement (5)

Inzichten in motorisch leren; een samenvatting

In de artikelenreeks ‘De kracht van het arrangement’ analyseren Wij, Theo de Groot en Jaap Verhagen hoe beweegprofessionals motorische leeromgevingen kunnen ontwerpen. Met behulp van moderne inzichten, zoals de Constraints-Led…

Kracht van het arrangement (4)

Een praktijktheorie met mogelijkheden

In ons vorige artikel hebben we de dynamiek van succes en falen bij deelnemers onderzocht en hoe deze ervaringen zich (laten) vertalen naar contextgebonden activiteiten en betekenisvolle interacties. In dit…

De kracht van het arrangement (3)

(motorisch leren) verschillende benaderingen: een blik op CLA en TGFU

Enige tijd geleden schreven we twee artikelen over ‘De kracht van het arrangement’ (De Groot & Verhagen, 2018, 2019). We concludeerden dat het ontwerpen en realiseren van beweegactiviteiten die betekenisvol…

Kinderen met bewegingsuitdagingen ontstaan door ADHD en ASS (3)

Matchen: een richtlijn en praktisch handvat

In het eerste deel van dit artikel hebben we een methodische benadering uiteengezet voor het onderzoeken van het bewegingsgedrag bij kinderen met ADHD en ASS. Hierin stonden drie essentiële vragen…

Kinderen met bewegingsuitdagingen ontstaan door ADHD en ASS (2)

Gedrag systematisch in kaart gebracht

In het eerste deel van dit artikel hebben we een gestructureerde methode om het bewegingsgedrag van kinderen met ADHD en ASS te analyseren geïntroduceerd. Centraal staan drie kernvragen: ‘Wat zie…

Kinderen met bewegingsuitdagingen ontstaan door ADHD en ASS (1)

Van analyse tot actie: aanpak van bewegingsproblemen bij kinderen met ADHD en ASS

Elk kind met bewegingsuitdagingen heeft unieke behoeften als het gaat om fysieke activiteiten. Het is cruciaal om deze behoeften te begrijpen, te herkennen en te erkennen om effectieve ondersteuningsstrategieën te…

Bewegingsonderwijs in Kameroen

In dit tijdperk van globalisering ontstaan er boeiende dialogen tussen culturen, vooral binnen het educatieve domein: boundary crossing bij bewegingsonderwijs in Kameroen. Hoe vergelijken de systematische en geavanceerde aanpakken van…

Onderwijs in bewegen op de basisschool

Basiskennis voor de vakspecialist bewegingsonderwijs

Ontwerpers van beweegarrangementen en regisseurs van leerinterventies maken gebruik van de voorhanden kennis. Echter: niet alles heeft bij iedereen, bij elke groep en in dezelfde context ook hetzelfde resultaat. Maar…

Neuromotor Task Training

Een bijzondere mix tussen methodische, pedagogische en didactische elementen

Neuromotor Task Training (NTT) is een wetenschappelijk onderbouwde taak-georiënteerde behandelmethode, die in eerste instantie speciaal ontwikkeld is voor kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD). Kinderen met DCD hebben een motorische…

Goed bewegingsonderwijs aan kleuters

Het spelend leren en de intrinsieke motivatie tot leren en ontwikkelen is een van de meest opvallende kenmerken van een kleuter. Zijn er naast deze beweegdrang ook andere uitgangspunten en…