Seksuele integriteit in sport- en beweegcontexten UITGEBREID artikel
Dit artikel is de uitgebreide versie van het stuk uit Lichamelijke Opvoeding Magazine 8 2019. Lichamelijk contact, kleedkamers binnen gaan (of niet), seksuele en genderdiversiteit, seksueel getinte opmerkingen en gebaren;…
Seksuele integriteit in sport- en beweegcontexten
Lichamelijk contact, kleedkamers binnen gaan (of niet), seksuele en genderdiversiteit, seksueel getinte opmerkingen en gebaren; hoe gaan we hier integer mee om, zodat iedereen zich veilig voelt en met plezier…
Aquatic Literacy = Physical Literacy in, op en rond het water
Dit topic gaat over physical literacy. In andere bijdragen in dit nummer wordt uitvoerig ingegaan op de vier elementen die de kern vormen van het begrip physical literacy: competentie, motivatie,…
Samen bewegen regelen in het basisonderwijs
Leerkrachten schakelen vaak leerlingen in als helpers. Zij vinden het thema Bewegen regelen om meerdere redenen belangrijk: zelfstandigheid van leerlingen vergroten, beweegtijd maximaliseren en instructietijd minimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat…
Reguleringsdoelen in po
Hoe geven vakleerkrachten bewegingsonderwijs betekenis en vorm aan reguleringsdoelen?
In het bewegingsonderwijs hebben reguleringsdoelen een belangrijke plek in het curriculum. Dat merken we niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd. Er zijn echter weinig studies over hoe dit in…
Op zoek naar een methode bewegen regelen
Een praktijkrelevant onderzoek
De leerstoel en het promotietraject wilden niet alleen een wetenschappelijke bijdrage leveren aan het werkveld, maar ook een praktische, zodat vakleerkrachten handvatten zouden krijgen om kinderen op een betere wijze…
Kan bewegen regelen bijdragen aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van kinderen?
Wie denkt aan bewegingsonderwijs denkt aan beter leren bewegen. Het is per slot van rekening de kern van het vak. Echter, het vak biedt veel meer dan dat. Naast de…
Vakleerkrachten leren bewegen regelen: van intentie naar realiteit
Leerstoel Pedagogiek en Onderwijskunde van Lichamelijke Opvoeding:
Dr. Kristine De Martelaer is bijzonder hoogleraar op de leerstoel voor ons vak aan de Universiteit van Utrecht. In dit inleidende artikel geeft ze uitleg over het onderzoek dat ze,…
Witboek Samen met scholen werk maken van zwemveiligheid
In dit document is informatie gebundeld over hoe scholen kunnen bijdragen aan het (beter) leren bewegen in water en de zwemveiligheid van hun leerlingen. Het doel is dat er lokaal…
Wat is TPSR en hoe kan ik dit in mijn LO-lessen toepassen?
Om de leerlingen een motiverend leef- en leerklimaat aan te bieden in onze lessen LO, is het belangrijk dat zij zich als jonge opgroeiende volwassenen goed voelen tijdens de lessen,…