De maatschappelijke waarde van een gezonde en groene leefomgeving - een verkenning
Een gezonde en groene leefomgeving heeft veel voordelen voor de samenleving. Dit blijkt uit een verkenning van het RIVM naar de effecten van minder auto’s, meer ruimte om te bewegen…
Invloed van de fysieke leefomgeving op gezond gedrag
Factsheet
De inrichting van de fysieke leefomgeving heeft invloed op hoe gezond bewoners zich gedragen. Daarom moet in wijken en buurten meer aandacht komen voor het gezond ontwerpen en inrichten van…
Kennisbundeling Groen en Gezondheid
Aan de hand van een conceptueel model - een vereenvoudigde schematische weergave van de oorzaak-gevolg relaties tussen groen en gezondheid - wordt aangegeven op welke vier manieren groen invloed heeft…
LEGO: bouwstenen voor leefomgeving en gezondheid
De gemeenten en provincies zijn aan zet bij de inrichting van gezonde aantrekkelijke steden en dorpen, en het meenemen van gezondheid in het ruimtelijk beleid. Landelijke kaders hierbij zijn de…
Gezondheidseffecten van het reizen met auto of trein in het woon-werkverkeer
Beknopte verkenning op basis van literatuur en experts
Treinreizigers zijn over het algemeen fysiek actiever en hebben minder overgewicht dan autoreizigers. Als de treinreis wordt gecombineerd met actief voor- en/of natransport (met fiets of te voet) maakt dit…
Gezonde leefomgeving, gezonde mensen
Op verzoek van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt in dit briefrapport beknopt beschreven wat bekend is over de relatie tussen fysieke leefomgeving en…
Ruimte en gezondheid, een vanzelfsprekende combinatie?
Een verkenning naar de relatie tussen ruimtelijke ordening en gezondheid vanuit het ruimtelijke, milieu- en volksgezondheidsdomein
Al lange tijd wordt geprobeerd de gezondheid te verbeteren via de inrichting van de leefomgeving. Voor een slimme en gezonde ruimtelijke inrichting is een goede samenwerking nodig tussen professionals uit…
Burgerparticipatie in beleidsvorming
Resultaten van een verkennende literatuurreview
In dit rapport worden de resultaten van een algemene review van de wetenschappelijke literatuur naar de rol van burgerparticipatie in (milieu) beleidsvorming beschreven.
Gezondheid en milieu in ruimtelijke plannen
Ontwikkeling van een afwegingskader ter ondersteuning van beleidmakers bij integrale beleidsafwegingen ten aanzien van de lokale leefomgeving
Om lokale beleidmakers te ondersteunen bij het maken van integrale beleidsafwegingen ten aanzien van de leefomgeving en daarbij milieu en gezondheid vroegtijdig in ruimtelijke planprocessen mee te laten nemen, ontwikkelt…