Gezondheid in krimpregio's
Verdiepingsstudie
Er bestaan duidelijke verschillen in ervaren gezondheid tussen krimpregio's en de rest van Nederland, ook uitgaande van de nieuw gedefinieerde krimpregio's. In heel Zuid-Limburg bijvoorbeeld is de gezondheid minder goed,…
Effecten van preventieve interventies
Zijn er verschillen tussen mensen met een lage en een hoge sociaaleconomische status?
Het is niet duidelijk welke preventieve interventies kunnen bijdragen aan het verminderen van de gezondheidsachterstand van mensen met een lage sociaaleconomische status (ses) en derhalve brede implementatie verdienen. Onderzoek van…
De gezondheidsepidemie
Waarom wij gezonder én zieker worden
Nog nooit waren we zo gezond en leefden we zo lang als tegenwoordig. Toch krijgen steeds meer mensen het label ongezond opgeplakt. Als je alle patiëntentellingen bij elkaar optelt, zijn…
Gezondheid telt!
In Hart voor Brabant 2011, regionaal rapport volksgezondheid toekomst verkenning
Dit rapport brengt landelijke, regionale en lokale informatie samen over gezondheid en ziekte, oorzaken van ongezondheid, preventie en zorg in de regio Hart voor Brabant. Drie thema's staan centraal in…
Integraal gezondheidsbeleid op lokaal niveau
Wat weten we en hoe nu verder?
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil graag dat gemeenten lokaal integraal gezondheidsbeleid (IGB) ontwikkelen en uitvoeren. Dat betekent dat de volksgezondheidssector samen met andere beleidsectoren de volksgezondheid…
Towards better health
The Dutch 2010 public health status and forecasts report
Met de volksgezondheid in Nederland gaat het redelijk goed. Zo is de levensverwachting van Nederlanders de laatste jaren toegenomen. Toch bevat deze Volksgezondheid Toekomst Verkenning geen pleidooi om in het…
Van gezond naar beter
Kernrapport volksgezondheid toekomst verkenning 2010 (vtv)
Met de volksgezondheid in Nederland gaat het redelijk goed. Zo is de levensverwachting van Nederlanders de laatste jaren toegenomen. Toch bevat deze Volksgezondheid Toekomst Verkenning geen pleidooi om in het…
Handboek quick scan facetbeleid
Het handboek Quick scan facetbeleid is bedoeld voor beleidsambtenaren Volksgezondheid en voor GGD-medewerkers. Dit inleidende hoofdstuk behandelt een aantal algemene aspecten van integraal gezondheidsbeleid. Vervolgens beschrijven we drie methoden om…
Tijd voor gezond gedrag
Bevordering van gezond gedrag bij specifieke groepen
Het bevorderen van gezond gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan de volksgezondheid. Bevolkingsgroepen met naar verhouding meer ongezond gedrag of een hoge kwetsbaarheid op dit punt zijn jongeren, ouderen,…