Ga naar de inhoud
Er zijn 42 resultaten gevonden.
Reset filters

Gezondheidseffecten van interventies voor actieve mobiliteit

Een verkennend literatuuronderzoek

Er bestaat geen twijfel over het positieve effect van lopen en fietsen als vervoerswijze (actieve mobiliteit) op de gezondheid. Mede daarom nemen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties maatregelen en initiatieven…

Data-infrastructuur Sport en Bewegen: beschikbaarheid van cijfers en preferente databron voor 164 indicatoren

Verschillende organisaties willen weten hoe het gaat met sporten en bewegen in Nederland. Daar is al veel informatie over beschikbaar, maar het is vaak lastig om bijvoorbeeld resultaten uit verschillende…

Zitgedrag. Van vragenlijst tot cijfer

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om regelmatig te bewegen en niet te veel te zitten. Het RIVM heeft een methode ontwikkeld om op een standaard manier te berekenen…

Zitgedrag in Nederland. Ontwikkelingen tussen 2015 en 2021

Als mensen lang zitten, hebben zij een grotere kans om eerder te overlijden, bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten. Het RIVM heeft daarom beschreven hoe veel uren verschillende groepen mensen in…

Lichamelijke activiteit en zorgkosten

Kunnen investeringen in sport en bewegen leiden tot afname van zorgkosten? Om deze vraag te beantwoorden is een literatuuronderzoek uitgevoerd. De literatuur brengt de relatie tussen lichamelijke activiteit, gezondheid en…

Beweeggedrag in 2021

Door verschillende groepen in de Nederlandse bevolking

Het rapport geeft uitgebreid inzicht in de verschillen in het beweeggedrag tussen verschillende groepen van de Nederlandse bevolking in 2021. Voor het eerst is gekeken welke activiteiten er het meest…

Elektrisch fietsen in Nederland

Deze factsheet omschrijft het gebruik van de elektrische fiets. Er is gekeken naar wie de elektrische fiets gebruikt, voor welk doel en afstand en waarom.

Impact van scenario’s voor sport en bewegen op gezondheid en zorgkosten

Resultaten van een eerste modelleringsstudie

Deze factsheet beschrijft een onderzoek dat aan de hand van theoretische scenario's en met behulp van modelberekeningen, eerste kwantitatieve inzichten geeft in de mogelijke impact van veranderingen in sport- en…

Deelname sport en bewegen door mensen met een beperking

De stand van zaken eind 2019

Mensen met een beperking voldoen minder vaak aan de beweegrichtlijnen. Ook sporten, fietsen en wandelen ze minder vaak in hun vrije tijd dan mensen zonder beperking. Sinds 2001 zien we…

Sport- en beweeggedrag in 2020

Vanaf half maart 2020 kreeg Nederland te maken met maatregelen om de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus tegen te gaan. 30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking zegt dat…