Duiding daling in voldoen aan Beweegrichtlijnen tussen 2019 en 2022
Welke groepen zijn minder gaan bewegen en wat doen ze minder?
Samenvatting Tussen 2019 (vóór de coronapandemie) en 2022 (na de coronapandemie) is er een daling zichtbaar in het percentage Nederlanders dat voldoet aan de Beweegrichtlijnen (4 jaar en ouder: 49%…
Zitgedrag in Nederland. Ontwikkelingen tussen 2015 en 2021
Als mensen lang zitten, hebben zij een grotere kans om eerder te overlijden, bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten. Het RIVM heeft daarom beschreven hoe veel uren verschillende groepen mensen in…
Beweeggedrag in 2021
Door verschillende groepen in de Nederlandse bevolking
Het rapport geeft uitgebreid inzicht in de verschillen in het beweeggedrag tussen verschillende groepen van de Nederlandse bevolking in 2021. Voor het eerst is gekeken welke activiteiten er het meest…
Sport- en beweeggedrag in 2020
Vanaf half maart 2020 kreeg Nederland te maken met maatregelen om de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus tegen te gaan. 30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking zegt dat…
Effecten van niet sporten en bewegen in tijden van de COVID-19 pandemie
Inzichten vanuit de wetenschappelijke literatuur omtrent immuunrespons / weerstand en eenzaamheid
Dit memo biedt een samenvatting van de snelle literatuurscan die is uitgevoerd op aanvraag van de directie Sport van het Ministerie van VWS. De literatuurscan heeft zich gericht op een…
Werkt de JOGG-aanpak?
Veranderingen in overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren
Het RIVM heeft onderzocht wat de invloed van de JOGG-aanpak is op overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren. In het vierde jaar na de invoering van de JOGG-aanpak is…
Meer bewegen
Doorverwijzing naar beweegactiviteiten door eerstelijnszorgverleners
Met dit onderzoek is inzicht verkregen in het doorverwijzen van eerstelijnszorgverleners naar beweegactiviteiten en de redenen voor het (niet) doorverwijzen van patiënten/cliënten naar beweegactiviteiten. In interviews zijn huisartsen, praktijkondersteuners, jeugdartsen…
Meer bewegen
Doorverwijzing naar activiteiten door eerstelijnszorgverleners
Het RIVM heeft onderzocht of en waarom huisartsen, praktijkondersteuners, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen mensen adviseren of concreet doorverwijzen naar programma's om meer te bewegen. Vanuit de jeugdgezondheidszorg wordt vaak aangeraden om…