Beweeggedrag in 2021
Door verschillende groepen in de Nederlandse bevolking
Het rapport geeft uitgebreid inzicht in de verschillen in het beweeggedrag tussen verschillende groepen van de Nederlandse bevolking in 2021. Voor het eerst is gekeken welke activiteiten er het meest…
Risicoreductie van dementie
Dit document geeft een overzicht van wat er in de literatuur en op relevante websites bekend is over interventies die het risico op dementie kunnen verkleinen.
Werkt de JOGG-aanpak?
Veranderingen in overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren
Het RIVM heeft onderzocht wat de invloed van de JOGG-aanpak is op overgewicht en beweeggedrag bij kinderen en jongeren. In het vierde jaar na de invoering van de JOGG-aanpak is…
Nederland de maat genomen, 2009-2010
Monitoring van risicofactoren in de algemene bevolking
Steeds meer mensen in Nederland hebben een te grote buikomtrek. De zogenoemde abdominale obesitas rukt op. Dit blijkt uit dit onderzoek, waarbij ondermeer de buikomtrek werd gemeten. In de leeftijdsgroep…
Efficacy of multifactorial lifestyle interventions in patients with established cardiovascular diseases and high risk groups
Background: Lifestyle modification is recommended for patients with established cardiovascular diseases (CVD) or at high risk of CVD. In recent years, risk factor interventions in which multiple risk factors are…
De Doetinchem Cohort Studie 4e ronde 2003-2007
Onderzoek naar volksgezondheid en veroudering
Op basis van analyse van de Doetinchem Cohort Studie bleek één derde van de volwassenen over een periode van tien jaar (drie meetmomenten met elk vijf jaar ertussen) normactief en…
Lifestyle counseling in hypertension-related visits
Analysis of video-taped general practice visits
In veertig procent van de consulten voor hoge bloeddruk spreekt de huisarts over gewicht, voeding, bewegen of roken. De leefstijl is nog weinig onderwerp van gesprek bij de huisarts en…
Vergrijzing en toekomstige ziektelast
Prognose chronische ziektenprevalentie 2005-2025
Door de groei en vergrijzing van de Nederlandse bevolking zal het aantal chronisch zieken de komende twintig jaar sterk toenemen. Vooral het aantal diabeten en mensen met botontkalking (osteoporose) zal…
Veranderingen in leefstijl- en risicofactoren voor chronische ziekten met het ouder worden
De Doetinchem studie 1987-2002
Dertigers hebben vaker overgewicht dan elf jaar geleden. In de periode 1998-2002 had een op de twee mannen en een op de drie vrouwen van 30-39 jaar overgewicht (Body Mass…
De fysieke omgeving in relatie tot bewegen en voeding
Onderzoek in het kader van preventie van overgewicht
Het doel van dit rapport is het beschrijven van de invloed van de fysieke omgeving op beweeggedrag en voedingsgedrag in het kader van preventie van overgewicht. Het eerste deel van…