Sport en bewegen in de gemeente Maastricht
Resultaten van vragenlijst onderzoek onder jongeren en volwassenen
Samenvatting
De gemeente Maastricht heeft onderzoek laten uitvoeren naar de sport- en beweegdeelname van inwoners tussen 12 en 79 jaar. Dit onderzoek biedt inzicht in hoeveel mensen sporten, welke activiteiten populair zijn en welke motieven en belemmeringen een rol spelen bij sport en beweging.
Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de volwassenen in Maastricht voldoet aan de beweegrichtlijnen. Dit percentage ligt hoger dan het landelijke gemiddelde van 44%. Vooral jongvolwassenen scoren hier goed op. Van de volwassenen heeft 73% in het afgelopen jaar gesport, terwijl 56% dit wekelijks doet. Dit laatste percentage is hoger dan het landelijke gemiddelde van 47%. Bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar is de sportdeelname nog hoger: 93% heeft in het afgelopen jaar gesport en 79% doet dit wekelijks.
De populairste sporten onder volwassenen in Maastricht zijn fitness, hardlopen en wandelsport. Onder jongeren worden fitness en voetbal het meest beoefend. Daarnaast doet 57% van de jongeren aan urban sports, zoals straatvoetbal en 3x3 basketbal.
Wat betreft sportfaciliteiten en de openbare ruimte geeft 59% van de volwassenen en 61% van de jongeren aan voldoende mogelijkheden te hebben om te sporten op voet- en fietspaden. In lage SES-buurten wordt dit minder vaak ervaren. Bijna de helft van de inwoners vindt de eigen buurt aantrekkelijk om te sporten en bewegen.
De belangrijkste reden om te sporten is gezondheid. Bij volwassenen geeft 87% aan te sporten om fit te blijven, terwijl dit bij jongeren 76% is. Andere veelgenoemde redenen zijn het opbouwen van conditie en kracht.
Tegelijkertijd ervaren veel mensen belemmeringen om te sporten. Tijdgebrek is de grootste hindernis, vooral bij werkenden en studenten. Daarnaast noemt 17% van de volwassenen en 12% van de jongeren financiële kosten als een obstakel.
Uit het onderzoek blijkt dat sportdeelname in Maastricht hoger ligt dan gemiddeld in Nederland, vooral onder jongeren. Tegelijkertijd sporten laagopgeleiden en inwoners van lage SES-buurten minder vaak. Er is behoefte aan meer groene ruimtes, sporttoestellen en veilige sportlocaties in de buurt. Beleidsmaatregelen kunnen zich richten op het verlagen van financiële drempels en het toegankelijker maken van het sportaanbod.
Leeswijzer
Hoofdstuk 2 gaat over de beweegrichtlijnen en sportdeelname van de inwoners van Maastricht. Daarbij wordt ingegaan op verschillende aspecten, zoals het type sport, de sportfrequentie en de locatie waar gesport wordt. In hoofdstuk 3 staat het recreatieve gebruik van de openbare ruimte centraal, evenals de tevredenheid over en de behoeften aan het sport- en beweegaanbod in de buurt. Hoofdstuk 4 behandelt de motivatie en de belemmeringen om te sporten en te bewegen. Tot slot worden in hoofdstuk 5 enkele samenvattende conclusies en aanbevelingen gepresenteerd.
Literatuurverwijzing: Heijnen, E., Westerbroek, M, & Dool, R. van den (2024). Sport en bewegen in de gemeente Maastricht: resultaten van vragenlijst onderzoek onder jongeren en volwassenen. Utrecht: Mulier Instituut.