Gamen in Nederland 2024
Een onderzoek naar kenmerken, motieven en belemmeringen van gamers
Samenvatting
Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%). Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder kinderen en volwassenen.
Vooral jongvolwassen mannen gamen vaker (van 24% naar 39%). Onder vrouwen blijft het aandeel gamers stabiel (15%).
Gamen concurreert niet per se met sport
Gaming en sport worden vaak als concurrenten gezien, maar dit blijkt mee te vallen. Kinderen (10-12 jaar) die minder gamen, sporten wel wat vaker. Maar bij jongeren (12-16 jaar) is die relatie minder eenduidig. Bij volwassenen gaat veel sporten zelfs samen met vaker online gamen.
Steeds vaker samen gamen
Gaming speelt een steeds grotere rol in sociale netwerken: in 2024 speelt 47 procent van de gamers samen met vrienden of familie. In 2019 was dat 35 procent.
Uitdagingen: tijd, kosten en escapisme
De meeste gamers ervaren hun gamegedrag als positief, maar er zijn ook zorgen:
- 35 procent van de langdurige gamers noemt de tijdsbesteding als een aandachtspunt (43% in 2019).
- 17 procent van de volwassen gamers ziet de kosten als een nadeel (10% in 2019).
- 26 procent van de gamers speelt games om te ontsnappen aan de realiteit (19% in 2019).
Toekomst: gamen blijft groeien, rol beweeggames nog klein
Gaming blijft zich ontwikkelen en lijkt niet meer weg te denken als vrijetijdsbesteding. Zeker gezien de populariteit onder jongeren. Beweeggames, zoals Pokémon GO en dansspellen, spelen nog maar weinig Nederlanders (minder dan 10%). Wel bieden deze games mogelijkheden om sporten en bewegen te stimuleren.
Over het onderzoek
Het onderzoek vond plaats in een meting van het Nationaal Sportonderzoek (april 2024, n=3.024). Dat is een onderzoek onder een online panel van Ipsos.
Literatuurverwijzing: Melman, M., & Dool, R. van den (2025). Gamen in Nederland 2024: een onderzoek naar kenmerken, motieven en belemmeringen van gamers. Utrecht: Mulier Instituut.