Professionalisering bij sportverenigingen en sportparken
Een verkenning van de ervaren effecten van de inzet van verenigings- en sportparkmanagers in succesvolle praktijkvoorbeelden
Samenvatting
Sportpark- en verenigingsmanagers zijn betaalde krachten die bijdragen aan de professionalisering van sportverenigingen en -parken. Sportparkmanagers zorgen vooral voor een betere benutting van sportaccommodaties. Verenigingsmanagers versterken met name de interne bedrijfsvoering van hun club. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de ervaren effecten van verenigings- en sportparkmanagers.
Sportparkmanagers verbeteren benutting van de accommodatie
Voor sportparkmanagers is een betere benutting van het sportpark het belangrijkste doel. Zij brengen partijen samen en leggen verbindingen met bedrijven, scholen en wijkinitiatieven. Dit leidt tot meer samenwerking en extra activiteiten op het sportpark.
Verenigingsmanagers versterken vooral de organisatie
Verenigingsmanagers richten zich met name op de interne organisatie. Zij ondersteunen vrijwilligers en versterken de clubstructuur. Dit draagt bij aan een betere organisatie binnen verenigingen.
Extra inkomsten voor verenigingen
De inzet van een sportpark- of verenigingsmanager levert op alle onderzochte locaties extra inkomsten op. Dat komt door een efficiënter gebruik van de sportfaciliteiten en door nieuwe sponsors. Vooral sportparkmanagers zorgen vaak voor extra inkomsten. Het is onduidelijk of deze inkomsten de kosten van hun inzet volledig dekken.
Succes van professionals hangt af van context
Dit onderzoek richt zich op locaties waar sportpark- en verenigingsmanagers al enkele jaren actief zijn. Dat wijst op een succesvolle inzet. Dit succes lijkt sterk af te hangen van de aansluiting tussen de opdracht, het profiel en de rol van de professional. Om beter te begrijpen onder welke voorwaarden dit werkt, is meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld naar verenigingen die de inzet van de professional hebben gestaakt.
Interviews met betrokkenen op zes locaties
Casestudies zijn uitgevoerd in opdracht van het NOC*NSF bij zes locaties: drie sportparken en drie verenigingen. Daarbij zijn (groeps)interviews gehouden met in totaal 25 betrokkenen. Gesproken is met sportpark- en verenigingsmanagers, bestuursleden, vrijwilligers en beleidsmakers.
Literatuurverwijzing: Bronkhorst, A., & Suijlekom, A. van (2025). Professionalisering bij sportverenigingen en sportparken: een verkenning van de ervaren effecten van de inzet van verenigings- en sportparkmanagers in succesvolle praktijkvoorbeelden. Utrecht: Mulier Instituut.