Monitor doortrappen 2024
Voortgang en verdieping
Samenvatting
Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Om de uitvoering verder te verbeteren is het nu belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En dat er aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor van het Mulier Instituut.
Doortrappen heeft als doel om ouderen langer en veiliger op de fiets te houden. Een gemeentelijke coördinator voert het programma uit, samen met lokale partners en met ondersteuning van provinciale kwartiermakers. Doortrappen bestaat uit activiteiten en voorlichting.
Bijna alle gemeenten doen mee
Ongeveer 85 procent van de Nederlandse gemeenten neemt deel aan Doortrappen. Bij de gemeenten die nog niet meedoen, lijkt er weinig draagvlak te zijn om met Doortrappen te starten. Bij de deelnemende gemeenten neemt het aantal partners waarmee ze op lokaal niveau samenwerken toe.
Neem Doortrappen op in gemeentebeleid
Op provinciaal niveau lijkt Doortrappen sterker geborgd in beleid dan op gemeenteniveau. Dit is wel belangrijk om het programma tot een succes te maken. Kwartiermakers kunnen gemeenten bij wie dat zelf niet goed lukt, hier gericht bij ondersteunen. Tips zijn bijvoorbeeld:
- Neem Doortrappen op in het beleid van verschillende beleidsdomeinen.
- Combineer verschillende budgetten.
Zet gericht in op minder actieve ouderen
Gemeenten geven aan dat het bereiken van nieuwe deelnemers lastig is. Vooral onder minder actieve ouderen. De inhoud van de activiteit en de manier waarop Doortrappen daarover communiceert, bepaalt welke doelgroep deze trekt. Het is daarom belangrijk om daar aandacht voor te hebben en gericht in te zetten op de gewenste doelgroep.
Tips voor lokale uitvoering
In het rapport doen de onderzoekers aanbevelingen voor de lokale uitvoering van Doortrappenactiviteiten, zoals:
- Organiseer de activiteiten in verschillende wijken of kernen.
- Sluit aan bij maatschappelijke en voor deelnemers relevante thema’s.
- Stem met buurgemeenten af over Doortrappen-activiteiten.
Meerdere deelonderzoeken
Voor dit onderzoek is een vragenlijst uitgezet bij alle kwartiermakers en coördinatoren van Doortrappen. In een aantal gemeenten zijn focusgroepen gehouden en Doortrappen-activiteiten geobserveerd. Enkele weken na de activiteit is een aantal deelnemende ouderen geïnterviewd. Tot slot maakten de onderzoekers een analyse van fietsongevallen bij ouderen, in samenwerking met VeiligheidNL.
Literatuurverwijzing: Melman, M., Heijden, J. van der, Huiberts, I., Derix, N., Gorp, M. van, & Krul, I. (2025). Monitor doortrappen 2024: voortgang en verdieping. Utrecht: Mulier Instituut.