Ga naar de inhoud

Financiële weerbaarheid sportverenigingen

Voorstudie naar objectief beeld over financiën sportverenigingen

Samenvatting

Het Mulier Instituut startte in 2024 onderzoek naar de financiële weerbaarheid van sportverenigingen. Dit is samen gedaan met de stichting Rotterdam Sportsupport en PB Sportconsultancy. In deze voorstudie wordt de financiële weerbaarheid gedefinieerd, worden indicatoren opgesteld om dit te meten en worden de eerste resultaten getoond.

Definities en indicatoren voor financiële weerbaarheid
Indicatoren voor de financiële situatie en weerbaarheid zijn: 

  • inkomsten en uitgaven;
  • vermogen;
  • betalingsverplichtingen;
  • financieel beleid.

Samen met de onderzoekspartners heeft het Mulier instituut de onderbouwing en de indicatoren ontwikkeld. Zo zijn de financiële weerbaarheid van sportverenigingen te volgen aan de hand van gegevens uit jaarrekeningen.

Verschillen tussen binnen- en buitensportverenigingen
De eerste resultaten over 2023 laten verschillen tussen binnen- en buitensportverenigingen zien. Buitensportverenigingen zijn minder afhankelijk van contributies en hebben meer verschillende soorten inkomsten. Ook hebben ze een betere verhouding tussen vaste en variabele uitgaven dan binnensportverenigingen. En tussen vaste inkomsten en vaste uitgaven.

Databestand financiën sportverenigingen
Voor het onderzoek is een databestand gebruikt van stichting Rotterdam Sportsupport (SRS) en PB Sportconsultancy. Hierin staan financiële gegevens van sportverenigingen, zoals inkomsten en uitgaven, op basis van jaarrekeningen. Samen met SRS en PB Sportconsultancy bouwt het Mulier Instituut de komende jaren het databestand uit.

Literatuurverwijzing: Eldert, P. van, Hertogs, N., Kalmthout, J. van, & Baans, P. (2024). Financiële weerbaarheid sportverenigingen: voorstudie naar objectief beeld over financiën sportverenigingen. Utrecht: Mulier Instituut.