De coördinator sport en preventie
Over de ‘haal- en brengfunctie’ van sport naar andere beleidsvelden, factsheet 2024/42
Samenvatting
De coördinator sport en preventie is binnen het Sportakkoord II een van de nieuwe profielen uit de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC). Deze coördinator heeft als belangrijkste taak om sport te verbinden aan bredere ambities op het vlak van gezondheid, preventie en sociale basis. Daarbij zetten ze zich in voor verschillende doelen, doelgroepen en samenwerkingen, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Bijna alle coördinatoren sport en preventie werken samen met gemeenten
93 procent van de coördinatoren werkt samen met gemeenten om het lokale netwerk van sport aan te laten sluiten op de andere beleidsvelden. Ook werken veel coördinatoren samen met sportverenigingen (89%) en welzijnsorganisaties (88%). Met het bedrijfsleven werkt nog maar een klein deel samen (14%).
Verschillende doelen en doelgroepen
De coördinatoren zetten zich voornamelijk in voor een gezonde leefstijl (79%) en vitaal ouder worden (71%). De helft van de coördinatoren richt zich op mensen met een achterstand in sport- en beweegdeelname, mensen met overgewicht of mensen met een laag inkomen.
Kansen voor coördinatoren sport en preventie
De coördinatoren zien verschillende kansen voor het uitvoeren van hun taak:
- samenwerkingen met verenigingen en de ondernemende sport, maar ook met maatschappelijke partners binnen andere domeinen, zoals zorg, welzijn of het sociale domein;
- het benadrukken van de waarde van de impact van sport en bewegen en het geven van goede voorbeelden.
Belemmeringen voor hun werk
Daarnaast zien de coördinatoren een aantal belemmeringen voor hun werk:
- beperkte capaciteit binnen de gemeenten en in de uitvoering om de omvangrijke opdracht uit te voeren;
- andere doelen en prioriteiten bij sportverenigingen, waardoor samenwerken voor gezondheid, preventie en sociale basis lastig is.
Vragenlijst onder 184 coördinatoren sport en preventie
Voor dit onderzoek is een vragenlijst uitgezet onder coördinatoren sport en preventie in Nederlandse gemeenten. Onder andere is gevraagd op welke doelen en doelgroepen zij zich richten en met wie zij samenwerken. 184 coördinatoren sport en preventie vulden deze vragenlijst in.
Literatuurverwijzing: Gutter, K., & Gorp, M. van (2024). De coördinator sport en preventie: over de ‘haal- en brengfunctie’ van sport naar andere beleidsvelden, factsheet 2024/42. Utrecht: Mulier Instituut.