Ga naar de inhoud

Prestatiebevorderende middelen in esports

Samenvatting

Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder (voormalige) Nederlandse esporters.

Gebruik ADHD-medicatie: zelf niet, maar anderen wel
Minder dan 10 procent van de esporters gebruikt zelf ADHD-medicatie om hun concentratie te verhogen. Wel geeft bijna de helft aan dat ándere esporters met enige regelmaat ADHD-medicatie gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Dit verschil komt mogelijk doordat gebruikers hier binnen hun team of esportomgeving transparant over zijn. Of doordat het gebruik voor velen zichtbaar is.

Voedingssupplementen en sport- of energiedranken geaccepteerd
De meeste esporters geven aan dat ze het gebruik van voedingssupplementen en sport- of energiedranken (met en zonder cafeïne) acceptabel vinden. Slaapmiddelen, ADHD-medicatie en vooral soft- en harddrugs vinden veel minder esporters acceptabel. De meerderheid accepteert het gebruik daarvan niet. De helft van de esporters ziet het gebruik van medicatie of drugs tijdens wedstrijden als valsspelen. Toch ziet slechts een op de vijf esporters het gebruik van prestatiebevorderende middelen als een serieus probleem.

Meerderheid ziet het belang van regels
Vier op de vijf esporters vinden het belangrijk dat er regels zijn op het gebied van middelengebruik in esports. Op dit moment is dat nog maar beperkt het geval.15 procent heeft behoefte aan voorlichting over het gebruik en de risico’s van prestatiebevorderende middelen.

Vragenlijst onder (voormalige) Nederlandse esporters
Voor dit onderzoek in opdracht van de Dopingautoriteit is een enquête uitgezet onder Nederlandse esporters die nog actief zijn of dit recent waren. De onderzoekers stelden vragen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, door henzelf en collega-esporters. En over hun opvattingen over deze middelen. Het is niet duidelijk hoe representatief de uitkomsten zijn voor alle Nederlandse esporters.

Literatuurverwijzing: Melman, M., Meulenbroeks, N., & Balk, L. (2024). Prestatiebevorderende middelen in esports. Utrecht: Mulier Instituut.