Ga naar de inhoud

Topsport in Nederland (TiN) 2024

De eerste TiN-monitor

Samenvatting

De aandacht voor een verantwoord topsportklimaat neemt toe. En in topsportbeleid is steeds meer aandacht voor de waarde van bredere topsportprestaties, naast de internationale medaillespiegel. Dat blijkt uit de nieuwe monitor Topsport in Nederland (TiN) van het Mulier Instituut. Onderzoek naar de Nederlandse topsport was altijd versnipperd, maar de TiN brengt daar verandering in.

Deze monitor volgt jaarlijks de ontwikkelingen op de belangrijkste indicatoren binnen de Nederlandse topsport. Het eerste rapport is nu uit. Door de nieuwe opzet is nog niet voor alle thema’s actuele data beschikbaar. Maar op een aantal thema’s kan al wel eerste conclusies worden getrokken. 

Nederland overwegend positief over topsport
Een belangrijk thema in de TiN is de maatschappelijke waarde van topsport. De resultaten laten zien dat de Nederlandse bevolking over het algemeen positief is over topsport. Met name over de nationale trots en de commerciële waarde van topsport. Over de thema’s topsportcultuur, mensenrechten en mogelijke discriminatie is men minder positief.

Aandacht voor verantwoord topsportklimaat neemt toe, maar effect is nog onduidelijk
In het huidige topsportbeleid is nadrukkelijk aandacht voor integriteit en een verantwoorde topsportomgeving. Verschillende topsportorganisaties zetten hierop in. Bijvoorbeeld door voorlichting en begeleiding voor topsporters of de inzet van integriteitsmanagers bij bonden.

Maar het is nog onduidelijk in hoeverre de maatregelen bijdragen aan het welzijn van talenten, topsporters, coaches en anderen die in de topsport werken. De volgende rapportages van de TiN bieden daar meer inzicht in.

Hogere positie op de medaillespiegel, maar niet meer trots
De positie van Nederland op de medaillespiegel is de afgelopen tien jaar gestegen: van schommelend tussen de tiende en vijftiende plek naar een vaste plek in de top tien.

De mate van trots op de Nederlandse topsportprestaties onder de bevolking is de afgelopen 10 jaar niet gestegen. Men is ook niet uitgesproken negatiever over de Nederlandse topsportprestaties. De laatste jaren lijkt een iets grotere groep enigszins onverschillig tegenover de Nederlandse topsportprestaties te staan.

Bredere definitie: topsport is meer dan internationale medailles
In het nieuwe topsportbeleid is de definitie van topsport breder dan voorheen. De inzet op het versterken van nationale teamcompetities laat zien dat ook prestaties op nationaal niveau meetellen als topsport. Ook deze prestaties kunnen van maatschappelijke waarde zijn.

TiN-rapportage 2025
In het najaar van 2024 verzamelen de onderzoekers op grote schaal data onder talenten, topsporters, coaches en bonden. Enkele thema’s die daarbij centraal staan zijn het welzijn van topsporters en coaches, duale carrière, veilig topsportklimaat en de inzet van topsport voor maatschappelijke doeleinden. Dzee resultaten worden beschreven in de TiN-rapportage van 2025.

Literatuurverwijzing: Balk, L., Aarnink, A., Heerschop, M., Melman, M., Meulenbroeks, N., Suijlekom, A. van, & Roest, J. van der (2024). Topsport in Nederland (TiN) 2024: de eerste TiN-monitor. Utrecht: Mulier Instituut.