Ga naar de inhoud

Benodigde ruimte voor sport in 2040

Inzicht in de ruimtelijke implicaties van de ambities uit de sportagenda

Samenvatting

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Meer mensen betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte. Dat blijkt uit dit onderzoek van het Mulier Instituut.

De onderzoekers hebben de toekomstige behoefte aan ruimte voor sport in beeld gebracht. Gekeken is daarbij naar verschillende scenario’s, waarin ook de sportdeelname-ambities van NOC*NSF en het POS zijn meegenomen. 

3 procent extra accommodatiedruk
Als alleen naar de bevolkingsgroei wordt gekeken, zal in sommige regio's de druk op sportaccommodaties in 2040 met 10 procent zijn toegenomen. Gemiddeld neemt in Nederland de druk, ten opzichte van 2022, met 3 procent toe.

Door ambities NOC*NSF en POS veel hogere druk
Die druk neemt verder toe als de onderzoekers de ambities van NOC*NSF en het POS als uitgangspunt nemen. Het is hun ambitie de sportdeelname te vergroten. In combinatie met de bevolkingsgroei neemt de druk op sportaccommodaties dan met 17 procent toe. Die druk is nog groter in de (verder) verstedelijkte gebieden.

Sportruimte uitbreiden en beter benutten
Om de toenemende druk op sportaccommodaties (deels) op te vangen zijn twee oplossingen mogelijk:

  • uitbreiding van de sportinfrastructuur met nieuwe sportaccommodaties;
  • bestaande accommodaties beter benutten.

Regionale verschillen vragen om diverse aanpak
Sport en sportvoorzieningen zijn essentieel voor zowel stedelijke als niet-stedelijke gebieden, en voor groei- en voor krimpregio’s. De (ruimtelijke) vraagstukken verschillen wel. In stedelijke en groeigebieden ligt de nadruk op efficiënt ruimtegebruik, toegankelijkheid en sociale integratie. In niet-stedelijke gebieden ligt de focus op bereikbaarheid, gemeenschapszin en het behoud van leefbaarheid.

Over het rapport
Het Mulier instituut voerde dit onderzoek uit voor NOC*NSF. In het rapport bespreken de onderzoekers het sportlandschap, de betekenis van sport en sportvoorzieningen en de toekomstige ruimte voor sport.

Literatuurverwijzing: Hoekman, R.H.A., Wezenberg-Hoenderkamp, K., & Thijssen, K. (2024). Benodigde ruimte voor sport in 2040: inzicht in de ruimtelijke implicaties van de ambities uit de sportagenda. Utrecht: Mulier Instituut.