Ga naar de inhoud

Beweegvoorzieningen voor ouderen in de openbare ruimte in de gemeenten Venlo en Venray

Onderzoeksresultaten en onderzoeksopzet (inclusief samenvatting)

  • Auteurs: Maartje Kunen , Ida Damen
  • Type: rapport
  • Taal: Nederlands
  • Jaar: 2024
  • Uitgever: Fontys Sport en Bewegen
  • Plaats van uitgave: Eindhoven

Samenvatting

‘Hoe zorgen we voor een goed gebruikte beweegvoorziening voor ouderen in de openbare ruimte en wat leren we van bestaande plekken, wat werkt en wat werkt niet?’ is wat professionals in de gemeente Venray en Venlo zich afvroegen. Onderzoekers van het lectoraat Move to be van Fontys Hogeschool (Sport en Bewegen) gingen aan de slag op vier beweegvoorzieningen voor ouderen in de openbare ruimte in deze gemeenten.

Twee van de vier plekken werden niet of nauwelijks door ouderen gebruikt. Door beweegtuin de Nieuwe Munt wandelen ouderen graag. En in de beweeg- en beleeftuin in Castenray bewegen ouderen met plezier op maandagavond samen tijdens een georganiseerde beweegactiviteit. De bevraagde deelnemers zijn allemaal meer gaan bewegen sinds de beweegtuin met de beweegactiviteit er is. Motieven om de beweegvoorziening te gebruiken zijn vooral sociaal van aard, of gericht op het sporten en bewegen. ‘Ik vind het leuk met de anderen op maandag’, of ‘ik vind het heerlijk 1 uur bewegen buiten’ en ‘het is een goede aanvulling op de nodige beweging’ zijn motieven om de beweegtoestellen te gebruiken. Belemmeringen die ouderen benoemen zijn vooral gericht op andere voorkeuren voor bewegen, leeftijd, eigen capaciteit of de inrichting van de plek. ‘Ik ga liever wandelen’ of ‘we bewegen al genoeg’ zijn vaak genoemde redenen om de beweegvoorziening niet te gebruiken. ‘Ik zie me daar als 73-jarige niet hangen’ of ‘ik mag geen krachtoefeningen doen’ vertellen ouderen die leeftijd of capaciteit ervaren als belemmering. 

De inzichten uit dit onderzoek zijn vertaald naar het ‘Stappenplan beweegvoorzieningen voor ouderen in de openbare ruimte’. Het stappenplan is geschikt voor professionals die aan de slag willen met bewegen voor ouderen in de openbare ruimte en bevat 8 praktische stappen, van voorbeschouwing tot evaluatie. De geïnterviewde betrokken professionals en vrijwilligers delen hun praktijkervaringen.

------------------------------------------------------

1 jarig onderzoek Lectoraat Move to Be van Fontys Sport en Bewegen, gefinancierd door ‘KIEM Sport: bewegen in de buitenruimte’ regieorgaan SIA.
Onderzoeks werkgroep: Venlo.fit, Incluzio, Venray Beweegt, gemeente Venlo & gemeente Venray. 
Duurzame samenwerking Fontys Sport en Bewegen met gemeente Venlo (partnership Fontys Sportkunde Venlo.fit), ingebed in de regio Noord Limburg (Venray).

Literatuurverwijzing: Kunen, M., & Damen, I. (2024). Beweegvoorzieningen voor ouderen in de openbare ruimte in de gemeenten Venlo en Venray: onderzoeksresultaten en onderzoeksopzet (inclusief samenvatting). Eindhoven: Fontys Sport en Bewegen.