Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Vrouwen en sportdeelname

auteur(s):
Nouwens, S., Rauws, R., Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
50 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Vrouwen en sportdeelname: wat is de invloed van verschillende hormonale (levens)fases?

samenvatting:

De meerderheid van de vrouwen ervaart gedurende verschillende (levens)fases belemmeringen tijdens het sporten. Het gaat dan om de pubertijd, tijdens de menstruatie, tijdens de zwangerschap en in de overgang. Vrouwen ervaren bijvoorbeeld fysieke ongemakken zoals bekkenbodemklachten of incontinentie. Ook ervaren sommige vrouwen mentale uitdagingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de sportdeelname van vrouwen in verschillende levensfases.

Rustiger, minder, of even pauzeren
Door de belemmeringen gaan veel vrouwen minder of rustiger sporten. Ze sporten minder intensief, slaan het sporten wel eens over, of stoppen zelfs (tijdelijk) met sporten. De aanpassingen aan hun sportdeelname komen het vaakst voor tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens de menstruatie en de overgang sporten vrouwen anders.

Sporten heeft ook voordelen
Aan de andere kant biedt sport veel vrouwen in deze levensfases ook voordelen. In de pubertijd is sport voor 46 procent van hen een goede uitlaatklep en voor 39 procent ‘een manier om zich zekerder te voelen’. Sport helpt vrouwen ook in de andere fases om ongemakken en fysieke of mentale klachten te verminderen.

Vrouwen ervaren ook dat sport een manier is om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. In de overgang is preventie een belangrijke reden om te sporten. De vrouwen geven aan te sporten om sterk en soepel en in conditie te blijven.

Deze voordelen zorgen ervoor dat een deel van de vrouwen in al deze fases juist intensiever of vaker gaan sporten. Of sporten gaan doen die beter passen bij hun persoonlijke doelen.

Aanbevelingen
Op basis van de bevindingen wordt aangeraden meisjes en vrouwen in hun sportdeelname te ondersteunen:

  • Geef vrouwen, sportaanbieders en zorgverleners (nog vaker/meer) voorlichting over hoe sport hormonale belemmeringen kan verminderen of zelfs voorkomen. Sport- of zorg(kader)opleidingen, sportcoaches/trainers of andere vrouwen kunnen deze voorlichting geven.
  • Zet vrouwen in als ambassadeur om belemmeringen bij andere vrouwen, sportaanbieders of zorgverleners bespreekbaar te maken en bestaande taboes rondom deze thema's te doorbreken.

Vragenlijst onder 750 vrouwen
Voor dit onderzoek ‘Vrouwen en sportdeelname’ vulden 750 vrouwen (tussen de 18 en 80 jaar) een online vragenlijst in via het Nationaal Sportonderzoek (najaar 2023) van het Mulier Instituut. Iets minder dan een derde van deze vrouwen was 18-34 jaar oud, een derde 35-54 jaar en iets meer dan een derde 55-79 jaar. De groep vrouwen was ook qua opleidingsniveau gelijk verdeeld.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-1087
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl