Ga naar de inhoud

Veel potentie voor wandelen door het boerenland

Rapportage van de onderzoeksresultaten voor ANWB en Wandelnet omtrent het wandelen door boerenland

  • Type: rapport
  • Taal: Nederlands
  • Jaar: 2023
  • Uitgever: Blauw Research, ANWB, Wandelnet
  • Plaats van uitgave: Rotterdam
  • Collatie: 25 p. fig. tab.

Samenvatting

Twee derde van de wandelaars (65%) staat al positief tegenover het wandelen langs de randen van akkers, weilanden en polderlandschap. Maar slechts een kwart van de wandelaars (25%) maakt op dit moment regelmatig een wandeling door dit landschap.

Om het potentieel voor wandelen door het boerenland te benutten moet er meer bekendheid gegeven worden aan deze mogelijkheid (bv. door media-aandacht) en is een goed wandelaanbod een vereiste. Dat wil zeggen:
- Goede bereikbaarheid en toegankelijke wandelpaden. Dit is de basis om meer wandelaars naar het boerenland te trekken.
- Goede voorzieningen. Als dit goed in orde is, wordt het boerenland voor een nog grotere groep wandelaars aantrekkelijk.

Wanneer het aanbod goed is, zijn wandelaars ook zeker bereid een kleine bijdrage te betalen voor toegang tot het boerenland zodat ook boeren gecompenseerd kunnen worden.

Om meer wandelaars naar het boerenland te krijgen, kan het aanbieden van gecombineerde bos-boerenland wandelingen interessant zijn. Veel wandelaars geven namelijk de voorkeur aan wandelingen in bosrijk gebied. Door gecombineerde wandelingen aan te bieden kunnen wandelaars op een laagdrempelige manier kennis maken met wandelen op het boerenland.

Literatuurverwijzing: (2023). Veel potentie voor wandelen door het boerenland: rapportage van de onderzoeksresultaten voor ANWB en Wandelnet omtrent het wandelen door boerenland. Rotterdam: Blauw Research.