Ga naar de inhoud

Behoeftepeiling LAB

Een behoeftepeiling voor de Landelijk Academie Buurtsportcoaches

  • Auteurs: Eva Heijnen , Walter Baggen
  • Type: rapport
  • Taal: Nederlands
  • Jaar: 2024
  • Uitgever: Mulier instituut
  • Plaats van uitgave: Utrecht
  • Collatie: 27 p. bijl. fig. tab.

Samenvatting

De Landelijke Academie Buurtsportcoaches (LAB) ondersteunt sinds 2019 de BRC met een breed scholingsprogramma, dat is verlengd onder de naam LAB II tot 2026.

Sinds 2023 zijn verschillende gezondheids- en preventieprogramma’s gebundeld in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Samen met Sportakkoord II en de vernieuwde BRC vormen deze programma’s de Brede SPUK, waarmee gemeenten vanuit het Rijk vergoedingen kunnen krijgen.

Met de vernieuwde BRC heeft LAB vanaf 2023 vernieuwde afspraken gemaakt met meer focus op bijscholing, kennisdeling en intervisie. Om de ondersteuning beter af te stemmen op de huidige behoeften, heeft het Mulier Instituut een nieuwe behoeftepeiling uitgevoerd. Deze nulmeting richt zich op de ontwikkelingen rondom GALA en de Brede SPUK, en zal helpen bij het organiseren van passende ondersteuning gedurende de resterende looptijd van LAB II.

Methode
Het onderzoek bestond uit een digitale vragenlijst onder buurtsportcoaches, gemeenteambtenaren en werkgevers. De vragenlijst stond uit van eind december 2023 tot eind januari 2024. In totaal hebben 190 buurtsportcoaches, 44 gemeenteambtenaren en 16 werkgevers de vragenlijst ingevuld.

Vanwege de lage respons onder gemeenteambtenaren en werkgevers leggen we in deze rapportage voornamelijk de focus op de resultaten van buurtsportcoaches.

Resultaten en conclusies

  • Vertaling van beleid naar acties 
    -  35 procent van de buurtsportcoaches heeft behoefte aan kennis en scholing over het vaststellen en meten van informatie en data en over het zoeken naar manieren om beleidsdoelen effectiever te bereiken. 
    -  49 procent wil bijscholing over het monitoren van de impact van hun werk, 43 procent over de borging van projecten, en 35 procent over het vertalen van sportbeleid naar werkplannen.
  • Scholing over inclusief sporten en bewegen 
    -  64 procent van de buurtsportcoaches is bekend met Sportakkoord II en draagt bij aan dit akkoord. Voor GALA is dit 45 procent. Het grootste kennisbehoeftegebied is ‘inclusief sporten en bewegen’ (29%). 81 procent van de buurtsportcoaches wil een (online) omgeving voor alle kennis en scholing hierover. 
    - 45 procent van de buurtsportcoaches wil scholing over werken met personen met gedragsproblemen (zoals autisme, ADHD, ADD en psychische problemen). 41 procent wil scholing over mensen met een achterstand in sport- en beweegdeelname. Het aanbod van LAB richt zich al jaren op senioren, maar biedt beperkt materiaal over andere specifieke doelgroepen.
  • Uiteenlopende behoeften scholing 
    -  GALA Buurtsportcoaches richten zich binnen GALA vooral op valpreventie, het lokaal preventieakkoord en de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De behoefte aan kennis en scholing verschilt per programma. 
    -  27 procent van de buurtsportcoaches wil meer weten over ‘gezonde leefomgeving’ en ‘mentale gezondheid: van ons allemaal’. Voor negen andere programma’s en thema’s geldt dit voor één op de vijf coaches. Er is geen duidelijk dominante behoefte; voor bijna elk programma is er enige mate van scholingsbehoefte.
  • Gebruik van het huidige aanbod
    -  Ongeveer 49 procent van de buurtsportcoaches heeft in de afgelopen twee jaar geen bijscholing gevolgd. Het onderzoek verduidelijkt niet waarom dit zo is. Mogelijk zijn buurtsportcoaches niet goed op de hoogte van het aanbod, of sluit het aanbod niet aan bij hun behoeften.

Literatuurverwijzing: Heijnen, E., & Baggen, W. (2024). Behoeftepeiling LAB: een behoeftepeiling voor de Landelijk Academie Buurtsportcoaches. Utrecht: Mulier instituut.