Sport- en speelplekken in Nederland
Een update van de scores op de deelindicator sport- en speelplekken, factsheet 2023/25
Samenvatting
Sporten en buitenspelen zijn belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende plekken zijn waar zij kunnen sporten en spelen in de buurt. Dit wordt gemeten met de indicator sport- en speelplekken.
In dit factsheet wordt onderzocht hoeveel gemeenten hiervoor data hebben geregistreerd en hoe Nederland op de indicator scoort.
De belangrijkste resultaten van dit onderzoek zijn:
- 77% van de gemeenten heeft de locaties van sport- en speelplekken geregistreerd. In 2022 was dit nog 73%.
- 80% van deze gemeenten heeft een (min of meer) compleet beeld van de sport- en speelplekken in hun gemeente. Dit is 61% van het totale aantal gemeenten.
- 23 gemeenten hebben in 2023 aanvullende data met het Mulier Instituut gedeeld om hun overzicht van sport- en speelplekken compleet te maken.
- 80 is de nieuwe score op de deelindicator sport- en speelplekken. Dit is 3 punten hoger dan in 2022. Gemeenten kunnen maximaal 100 punten scoren.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Er is gebruik gemaakt van data uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) voor gemeentelijke registratie.
Literatuurverwijzing: Rauws, R., & Noordzij, J.M. (2023). Sport- en speelplekken in Nederland: een update van de scores op de deelindicator sport- en speelplekken, factsheet 2023/25. Utrecht: Mulier Instituut.