Ga naar de inhoud

De verbinding van het zorg- en sportdomein

Factsheet 2023/16

Samenvatting

Twee derde (69%) van de buurtsportcoaches werkt samen met één of meer zorgprofessionals. Zo begeleiden ze mensen vanuit de zorg naar passend sport- en beweegaanbod in de wijk of bij een sportvereniging. Toch zijn er nog veel kansen voor meer en betere samenwerking tussen zorg en sport. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Het overgrote deel van de buurtsportcoaches die al samenwerken met zorgprofessionals (89%), beoordeelt deze samenwerking als voldoende tot goed.

Meeste samenwerking met fysiotherapeuten
Buurtsportcoaches werken vooral samen met fysiotherapeuten (59%). Ook met leefstijlcoaches binnen de Gecombineerde Leefstijlinterventie (44%), praktijkondersteuners (34%) en huisartsen (31%) werken ze veel samen.

Veel kansen voor samenwerking in de toekomst
Buurtsportcoaches die nu nog niet samenwerken met zorgprofessionals, zien goede kansen voor samenwerking in de toekomst. Zij willen vooral graag samenwerken met eerstelijnszorgprofessionals zoals een huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut of een leefstijlcoach.

Zichtbaarheid, communicatie en middelen nodig
Om deze samenwerking op te starten, is het volgende nodig:

  • bekendheid en zichtbaarheid van de buurtsportcoaches bij de zorgprofessionals;
  • goede communicatie en gezamenlijke doelstellingen;
  • tijd en geld om te investeren in samenwerking, bij zowel de buurtsportcoaches als de zorgprofessionals.

Onderzoek onder buurtsportcoaches en hun werkgevers
In deze factsheet hebben we de samenwerking van de buurtsportcoach met verschillende zorgprofessionals in kaart gebracht. De resultaten zijn gebaseerd op panelpeilingen onder buurtsportcoaches in het najaar van 2021 (n=116) en 2022 (n=261) en onder hun werkgevers in het voorjaar van 2022 (n=46).

Literatuurverwijzing: Heijden, J. van der, Gutter, K., Gorp, M. van, & Collard, D.C.M. (2023). De verbinding van het zorg- en sportdomein: factsheet 2023/16. Utrecht: Mulier Instituut.