Economische & maatschappelijke effecten van het WK Volleybal 2022
Onderzoeksrapport
Samenvatting
Het FIVB Wereldkampioenschap Volleybal voor vrouwen (in dit rapport afgekort als WK Volleybal) werd van 22 september tot 17 oktober 2022 georganiseerd in Nederland en Polen.
De organisatie van het WK Volleybal in Nederland was in handen van TIG Sports in samenwerking met de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) en werd ondersteund door de gemeente Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn en de provincie Gelderland. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is door deze organiserende partijen gevraagd om de economische en maatschappelijke effecten van het WK Volleybal 2022 en de daaraan gekoppelde activiteiten te onderzoeken. De invulling van het onderzoek is in afstemming met de Nevobo, organiserende steden en provincie Gelderland gebeurd maar de HAN heeft onafhankelijk de resultaten verzameld, geanalyseerd en opgetekend in dit onderzoeksrapport
Het doel van het onderzoek was om inzicht te verkrijgen in de economische en maatschappelijke effecten van het WK Volleybal. Dit is gedaan door een combinatie van onderzoekstechnieken te gebruiken.
Conclusie
Een groot deel van de inwoners van Nederland vindt de bijdrage van het WK Volleybal aan de samenleving positief is en is daar ook bereid voor te betalen. Een kleine minderheid zou bereid zijn zelf te betalen zodat het evenement niet wordt georganiseerd. Netto komt het gemiddelde rond de vier euro per persoon en is de bereidheid hoger in speelsteden én Gelderse hostgemeenten. In totaal zou het WK Volleybal daarmee zo’n 49,5 miljoen euro aan maatschappelijke waarde opleveren als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij er persoonlijk voor over heeft. Voor de inwoners van Gelderland komt dit neer op zo’n 5,5 miljoen euro. De bezoekers van het WK Volleybal houden plezier en beleving aan het evenement over. Dit is ook van maatschappelijke betekenis en kan aan de hand van de bijbehorende reistijd en reiskosten voorzien worden van een geschatte waarde. De bezoekers hebben zo’n 1,8 miljoen euro aan tijd en geld gestoken in hun bezoek aan het WK Volleybal. Bovendien is de Nederlandse bezoeker bereid daar nog eens 1,25 miljoen euro aan tijd en geld op te offeren, mocht het WK Volleybal verder van hun woonplaats georganiseerd zijn.
Opdrachtgever: Provincie Gelderland, Nevobo, TIG Sports, gemeente Arnhem & gemeente Apeldoorn
Literatuurverwijzing: Schoemaker, J., Houten, J.M.A. van, Ven, A. van de, HAN University of Applied Sciences, & Sports & Economics Research Centre (SERC) (2023). Economische & maatschappelijke effecten van het WK Volleybal 2022: onderzoeksrapport. Arnhem: HAN University of Applied Sciences.