Ga naar de inhoud

JOGG en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (intern rapport)

Een beschrijving van beide aanpakken en overwegingen van gemeenten om een of beide aanpakken in te zetten

Samenvatting

Een overkoepelende aanpak in Nederland die zich richt op het bevorderen van de gezondheid van jeugd is JOGG. Met JOGG wordt op een landelijk en lokaal niveau gewerkt aan een intersectorale samenwerking van partners binnen een werknet om de leefomgeving van jeugd gezonder te maken.

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) wordt gezien als een integrale aanpak die gemeenten kunnen inzetten om te werken aan alcohol-, drugs- en tabaksgebruik en welzijn van jongeren. De aanpak richt zich binnen de domeinen gezin, school, peergroep (vrienden en leeftijdsgenoten) en vrije tijd op de beschermende en risicofactoren voor middelen gebruik.

Gemeenten kunnen JOGG en OKO beide inzetten om de leefomgeving van kinderen en/of jongeren gezonder te maken. De aanpakken hebben verschillende doelen, bereiken andere doelgroepen en hebben verschillende werkwijzen. Ongeveer 200 gemeenten zetten alleen JOGG in, 31 alleen OKO en enkele gemeenten zetten beide aanpakken tegelijk in.

In dit onderzoek uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van JOGG en het Trimbos Instituut wordt onderzocht:

  1. Wat zijn de kenmerken van JOGG en OKO en in welke mate zijn deze vergelijkbaar dan wel verschillend?
  2. Wat zijn voor betrokkenen in de gemeenten overwegingen om JOGG, OKO of beide aanpakken in te zetten?
  3. Hoe kunnen de aanpakken elkaar op lokaal niveau versterken.

Literatuurverwijzing: Melman, M., Huiberts, I., & Collard, D.C.M. (2023). JOGG en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (intern rapport): een beschrijving van beide aanpakken en overwegingen van gemeenten om een of beide aanpakken in te zetten. Utrecht: Mulier Instituut.