De kunst van een beweegvriendelijke omgeving
Zoektocht naar de impact van kunst op bewegen in de openbare ruimte
Samenvatting
Dit artikel geeft antwoord op de vraag in hoeverre kunst kan bijdragen aan een beweegvriendelijke omgeving? Aan de hand van de zeven werkzame mechanismen van de beweegvriendelijke omgeving worden de (indirecte) effecten van kunst op het stimuleren van bewegen beschreven.
De zeven werkzame mechanismen van de beweegvriendelijke omgeving zijn:
- (gevoelens van) fysieke veiligheid;
- (gevoelens van) Sociale veiligheid;
- aanwezigheid van loop- en fietsinfrastructuur;
- connectiviteit;
- esthetisch aangename omgeving;
- sport- speel- en beweegfaciliteiten;
- aantal gebruikers van de buitenruimte.
Al deze zeven elementen, hebben directe invloed op hoeveel mensen bewegen in de buitenruimte. Op basis van literatuur beschrijft dit artikel voor elk werkzaam mechanisme, de mogelijke invloed van kunst. Heeft kunst bijvoorbeeld directe invloed op het gevoel van sociale veiligheid op een specifieke locatie? En daarmee dus indirecte invloed op of mensen op die locatie ook meer gaan bewegen.
In dit artikel gaagt het om kunstwerken in de openbare buitenruimte die vooral inspelen op de visuele zintuigen (visual art) en die een permanente vorm hebben. Denk aan kunstwerken zoals:
- straat- en muurschilderingen en -tekeningen;
- foto’s;
- beeldhouwwerken en sculpturen;
- monumenten en gedenkplekken;
- licht- en of waterkunstwerken;
- architectuur.
Literatuurverwijzing: Hoyng, J. (2023). De kunst van een beweegvriendelijke omgeving: Zoektocht naar de impact van kunst op bewegen in de openbare ruimte. Utrecht: Kenniscentrum Sport & Bewegen.