Handreiking clubkadercoaching
Ontwikkelingen, financiering en beroepsperspectief
Samenvatting
Een clubkadercoach helpt trainers op de sportclub om hun pedagogisch-didactisch handelen te verbeteren. Verschillende ontwikkelingen bieden kansen voor organisaties die clubkadercoaches willen inzetten. Dat is te lezen in de Handreiking clubkadercoaching voor ‘beslissers’ in de sport, van het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF en de KNVB.
Ontwikkelingen die kansen bieden zijn bijvoorbeeld: groeiend aanbod van verenigingsondersteuning, de wens om ondersteuning op maat te bieden, het toenemende belang van een pedagogisch sportklimaat en de sterke aandacht voor professionalisering in de sport.
Competenties van de clubkadercoach
Belangrijke competenties van de clubkadercoach zijn pedagogisch-didactische kennis, de ‘cultuur’ van een sportclub kunnen aanvoelen, vaardigheid in procesbegeleiding en resultaten zichtbaar kunnen maken.
Gunstig beroepsperspectief
Het beroepsperspectief van clubkadercoaches is gezien de genoemde ontwikkelingen gunstig. De uitdaging ligt er vooral in de functie te combineren met andere functies, zoals die van vakleerkracht bewegingsonderwijs, buurtsportcoach of verenigingsondersteuner. Ook moet gelet worden op hoeveel clubs een clubkadercoach kan begeleiden.
Uitdagingen: benodigde ervaring en (te) brede inzet
De zwaarte van de functie en het diverse karakter van de werkzaamheden vragen om ervaring. Een mogelijke oplossing is werken met koppels van coaches met verschillende ervaringsniveaus of expertises. Daarnaast is het verleidelijk de clubkadercoach breed in te zetten. Mogelijk verwatert dan de specifieke aandacht voor een pedagogisch klimaat of wordt het voor de club onduidelijk waarvoor de clubkadercoach kan worden ingezet.
Financiering vaak vanuit Brede Regeling Combinatiefuncties
Clubkadercoaching wordt vaak gefinancierd vanuit gemeenten en de landelijke overheid (Brede Regeling Combinatiefuncties). Andere mogelijke financierders zijn sportbonden, sportverenigingen, het bedrijfsleven of combinaties hiervan.
Gesprekken met landelijke en lokale betrokkenen
De handreiking is ontwikkeld in opdracht van NOC*NSF en de KNVB. Hiervoor is deskresearch uitgevoerd en zijn 24 gesprekken gevoerd met landelijke en lokale betrokkenen. In de handreiking staan handvatten waarmee (potentiële) gebruikers van clubkadercoaching een onderbouwd besluit kunnen nemen over het al dan niet inzetten of aanstellen van een clubkadercoach.
Literatuurverwijzing: Steenbergen, J., Reitsma, M., Geurink, N., & Meer, P. van der (2022). Handreiking clubkadercoaching: ontwikkelingen, financiering en beroepsperspectief. Utrecht: Mulier Instituut.