Physical activity in clinical psychiatry
Increasing exercise in major depressive disorder and prevalence of sedentary behavior in severe mental illness
Samenvatting
Het toevoegen van beweging aan standaardtherapie bij ernstig depressieve GGZ-patiënten heeft een groot positief effect op de gezondheid. De stimulans naar lichte activiteit bij patiënten met schizofrenie verbetert de kwaliteit van leven.
Het effect van bewegen bij ernstig depressieve patiënten in de gespecialiseerde GGZ is in beperkte mate hoogwaardig onderzocht. Aanvullend onderzoek bleek noodzakelijk. In de ‘Effort-D studie’ is bij de helft van de 48 deelnemende patiënten bewegingstherapie toegevoegd aan de standaardbehandeling. Deze beweeggroep volgde een trainingsschema met hardlopen of Nordic Walking. De toegevoegde beweging bleek geen extra verbeterend effect op de mate van depressie te hebben, maar wel op fitheid en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Mensen met relatief ernstige depressie houden de beweegtherapie vaak niet vol. Intensieve begeleiding vanaf de start van beweegtherapie is essentieel.
Literatuurverwijzing: Kruisdijk, F.R. (2019). Physical activity in clinical psychiatry: increasing exercise in major depressive disorder and prevalence of sedentary behavior in severe mental illness. Amsterdam: