Draagvlakmeting Olympische Spelen 2028
1-meting 2011
Samenvatting
Nederland heeft de ambitie om in 2028 de Olympische en Paralympische Zomerspelen te organiseren. Voldoende draagvlak onder de bevolking is een belangrijk criterium voor de toewijzing van een bid door het Internationaal Olympisch Comité.
In 2010 stelden verschillende partijen een gestandaardiseerde vragenlijst vast om het draagvlak van Nederland als gastland voor de organisatie van de Olympische Spelen te meten. In opdracht van het ministerie van VWS voerde het Mulier Instituut in 2010 een 0-meting uit onder een representatieve internetsteekproef van 15-80 jarige Nederlanders via GfK Panel Services; in oktober 2011 vond de 1-meting plaats. Tevens werd in november 2011 een extra stedenmeting verricht onder de inwoners van de belangrijkste kandidaatsteden Amsterdam en Rotterdam.
De uitkomsten van de 1-meting laten zien dat de bekendheid met de Olympische ambitie ten opzichte van 2010 licht steeg, maar de steun voor de organisatie van de Spelen afnam van 41 procent in 2010 tot 30 procent in 2011. Het aandeel afwijzenden nam toe van 24 naar 35 procent; het percentage zonder uitgesproken mening bleef gelijk. Onder Amsterdammers en Rotterdammers is de bekendheid met en het draagvlak voor de Spelen groter dan onder de Nederlandse bevolking als geheel.
Werkgelegenheid en de komst van meer toeristen naar Nederland zijn de belangrijkste voordelen. De kosten voor de belastingbetaler ziet driekwart van de bevolking als grootste nadeel.
Bijna de helft van de bevolking denkt dat Nederland de meeste kans maakt met Amsterdam als gaststad. Rotterdammers hebben een voorkeur voor hun eigen stad, maar denken ook dat Amsterdam als kandidaatstad het meest kansrijk is.
Literatuurverwijzing: Elling, A., & Rens, F.E.C.A. van (2012). Draagvlakmeting Olympische Spelen 2028: 1-meting 2011. Utrecht: Mulier Instituut.