Ga naar de inhoud

Monitoring en evaluatie van complexe programma’s

Het Mulier Instituut ondersteunt de monitoring en evaluatie van complexe programma’s en de implementatie hiervan. We ontwikkelen daarvoor tools en geven trainingen of workshops.

Sommige programma’s richten zich op het veranderen van systemen die complexe problemen in stand houden, zoals te weinig bewegen of overgewicht. Deze programma’s richten zich op verschillende onderdelen van het probleem. De werking van deze programma’s is afhankelijk van de context waarin ze geïmplementeerd worden. De monitoring en evaluatie van complexe programma’s brengt daarom verschillende uitdagingen met zich mee.

JOGG-aanpak

JOGG werkt aan een het gezonder maken van de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren. Daarvoor werkt JOGG samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Tussen 2020 en 2024 coördineerde het Mulier Instituut een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar de JOGG-aanpak. Daarin onderzochten we op verschillende manieren wat de aanpak oplevert en keken we naar de implementatie, invloed van context en rol van de lokale JOGG-regisseur. Daarnaast onderzochten we werkzame elementen van de aanpak. Hieruit kwamen verschillende praktische handvatten voor de landelijke JOGG-organisatie en JOGG-gemeenten waarmee de aanpak kan worden versterkt.

Daarnaast ondersteunen we JOGG op het gebied van monitoring en evaluatie. Als M&E-experts verzorgen we trainingen aan gemeenten en ondersteunen we gemeenten die vragen hebben over de invulling van monitoring en evaluatie van de aanpak in hun gemeente. Ook ondersteunen we de nationale organisatie om de voortgang in lokale JOGG-gemeenten te monitoren en inzicht te krijgen in ondersteuningsbehoeften.

Doortrappen

Doortrappen is een programma met als doel ouderen zo lang mogelijk en veilig te laten fietsen. Doortrappen motiveert hen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. Doortrappen is een landelijk programma waaronder diverse activiteiten worden georganiseerd en materialen worden ontwikkeld die gemeenten en hun partners kunnen inzetten bij het motiveren van ouderen om veilig te blijven fietsen.

Tussen 2020 en 2022 hebben we de uitvoering van het programma Doortrappen op landelijk, regionaal en lokaal niveau in kaart gebracht met een monitor- en evaluatieonderzoek. In 2023 zijn we een nieuw onderzoek gestart naar het implementatieproces, lokale succesfactoren, belemmeringen en werkzame elementen. Gedurende de onderzoeksperiode adviseert het Mulier Instituut op het gebied van monitoring en evaluatie.