Ga naar de inhoud

Database SportAanbod (DSA)

De Database SportAanbod (DSA) is een landelijk databestand met gegevens over ongeveer 22.000 sportaccommodaties in Nederland. Het Mulier Instituut beheert de DSA en ontwikkelt deze door.

Wat staat er in de DSA?

De DSA bevat van alle sportaccommodaties adresgegevens, x- en y-coördinaten, type sport/accommodatie en het onderscheid in indoor- en/of outdooraccommodatie. Afhankelijk van het type accommodatie bevat het DSA aanvullende gegevens, zoals het aantal holes van de golfbaan of het aantal voetbalvelden op een complex.

Ook faciliteiten die toebehoren aan de accommodatie zijn (deels) opgenomen in het DSA. Deze faciliteiten kunnen algemeen zijn en gelden voor alle accommodaties, zoals rolstoeltoegankelijkheid of de aanwezigheid van kleedkamers. Vermelde faciliteiten kunnen ook specifiek voor één of meerdere accommodaties zijn. Een voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van kunstgrasvelden bij voetbal en de aanwezigheid van een buitenbad bij zwembaden.

Aanpassingen in de DSA

De DSA is een registratie waarin we op elk moment wijzigingen kunnen doorvoeren. Die wijzigingen kunnen aanvullende, nieuwe informatie betreffen, bijvoorbeeld over de verlichting bij sportvelden of toevoeging van een nieuw type accommodatie (padelbanen bijvoorbeeld). Maar wijzigingen kunnen ook betrekking hebben op toevoeging van nieuwe accommodaties (ofwel omdat ze nieuw gebouwd zijn, ofwel omdat ze voor het eerst in het DSA worden geregistreerd) of sluiting of functieverandering van een accommodatie.

Wat doen we met de gegevens?

De accommodatiegegevens uit de DSA wisselen we uit en synchroniseren we met sportbonden, provinciale sportraden, gemeenten en andere partijen (o.a. Kadaster, Kamer van Koophandel, Locatus). Daarnaast controleren we zelf actief de accommodatiegegevens (o.a. via internet, actuele luchtfoto’s en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)) en volgen we berichtgeving over nieuwbouw of sluiting van accommodaties.

De DSA is de belangrijkste bron voor de AccommodatieMonitor Sport (AMS), waarin we de ontwikkelingen op het gebied van sportaccommodaties in Nederland volgen. De data uit het DSA worden verder bijvoorbeeld gebruikt voor www.sportopdekaart.nlwww.sportgids.nl, de beoordelingsfunctie Sportdrempelvrij op www.unieksporten.nl en de Monitor Sport en Gemeenten (VSG).

Waar mag ik de DSA voor gebruiken?

De DSA bevat open data en valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie. Kort betekent dat dat het gebruik van data voor niet-commerciële en commerciële doeleinden is toegestaan, zolang je verwijst naar het databestand. Daarnaast is het toegestaan om de data door te ontwikkelen, te transformeren en producten te bouwen op basis van de data, zolang deze producten onder dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn. 

Je kunt zelf inloggen op het DSA-portaal via sportmap. Je moet je dan eenmalig registreren. Vervolgens kun je de database bekijken en exports maken.