Sportvoorzieningen en sportdeelname
Veel van het gemeentelijke sportbudget gaat naar accommodaties. Het Mulier Instituut doet onderzoek naar de sportvoorzieningen in Nederland en de relatie hiervan met sportdeelname en beleid om deze te stimuleren.
Overheidsuitgaven en sportstimulering
Van de overheidsmiddelen besteed aan sport komt 90 procent van gemeenten, die van hun budget 85-90 procent besteden aan bouw, beheer en exploitatie van sportaccommodaties. In geld uitgedrukt zijn sportvoorzieningen daarmee verreweg het belangrijkste instrument om de sportdeelname te verhogen.
Maar in onderzoek naar sportdeelname gaat de meeste aandacht uit naar de ‘vraagkant’, naar de sociaal-culturele en sociaaleconomische achtergronden en de motieven van sporters en niet-sporters, en nauwelijks naar de ‘aanbodskant’. Het ontbreekt hierdoor aan een goede ‘evidence-base’ voor effectief en doelmatig sportaccommodatiebeleid.
Ons onderzoek
Wij voeren divers onderzoek uit naar de betekenis van sportvoorzieningen.
In het uitgebreide rapport ‘Sportaccommodaties in Nederland 2023: kenmerken en kengetallen‘ hebben we inzicht geboden in het landschap van sportaccommodaties in Nederland. Ook dragen we hierin bouwstenen aan voor een betere onderbouwing van het sportaccommodatiebeleid en geven we meer inzicht in de relatie tussen het aanbod van sportvoorzieningen en de sportdeelname.
Verder gaan we in opdracht van gemeenten specifiek in op de relatie tussen sportvoorzieningen en sportdeelname op lokaal niveau. Daarbij hebben we aandacht voor een goede afstemming van het aanbod van sportvoorzieningen op de huidige en toekomstige vraag van de bevolking. Hiervoor gebruiken we het ruimte-instrument, dat we hebben ontwikkeld om bij te dragen aan toekomstbestendig sportaccommodatiebeleid.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp of de mogelijkheden voor onderzoek in jouw gemeente? Neem gerust contact op!
Vraag-aanbodanalyse sportaccommodaties
Hebben we als gemeente voldoende accommodaties? Waar gaan zich tekorten of overschotten voordoen? Is er genoeg ruimte voor bewegingsonderwijs binnen de vastgestelde normafstanden? Het ruimte-instrument van het Mulier Instituut biedt gemeenten inzicht in deze en meer aspecten van hun sportvoorzieningen.
Onze expert
Bekijk ook
Multifunctionaliteit en meervoudig gebruik
Sportvoorzieningen kosten veel geld. We onderzoeken daarom hoe voorzieningen multifunctioneel kunnen worden ingezet of voor meerdere gebruikers beschikbaar gemaakt kunnen worden.
Beweegvriendelijke omgeving
We onderzoeken hoe beweegvriendelijke de openbare ruimte in Nederland is. Voor gemeenten en provincies brengen we in kaart waar de sterke en verbeterpunten op dit gebied liggen.
Huurtarieven en exploitatie
Twee belangrijke aspecten van het beheer van sportaccommodaties zijn hoe de exploitatie is vormgegeven en hoe hoog de huurtarieven zijn. Het Mulier Instituut volgt de ontwikkelingen op dit gebied en biedt gemeenten inzicht in hun specifieke situatie.