Ga naar de inhoud

Beweegvriendelijke omgeving

Het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte wordt voor veel gemeenten en provincies steeds belangrijker. Het Mulier Instituut onderzoekt hoe beweegvriendelijke de openbare ruimte in Nederland is. Voor gemeenten en provincies brengen we in kaart waar de sterke en verbeterpunten op dit gebied liggen.

Waarom een beweegvriendelijke omgeving?

Een beweegvriendelijke omgeving heeft veel voordelen voor inwoners. Zo kan een beweegvriendelijke omgeving bijdragen aan de fysieke conditie en motorische vaardigheden van inwoners en helpt deze om chronische aandoeningen als obesitas te voorkomen (zie ook argumenten voor een beweegvriendelijke omgeving).

Bovendien zijn sporten en beweegactiviteiten in de openbare ruimte, zoals wandelen, hardlopen en fietsen, populairder geworden. We zien daarom ook steeds meer beleidsmatige aandacht voor de beweegvriendelijke omgeving.

Inzicht voor gemeenten en provincies

Door deze ontwikkelingen hebben veel gemeenten en provincies behoefte aan meer inzicht in hoe beweegvriendelijk de openbare ruimte is. Welke ruimte is beschikbaar, hoe wordt deze gebruikt en waar liggen kansen om het gebruik van de sportieve openbare ruimte te verbeteren?

Met de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving als startpunt brengen we de aanwezige sportieve openbare ruimte per buurt of wijk in kaart en vergelijken we deze, op basis van buurt- en wijkkenmerken, met andere buurten of wijken in de gemeente of met andere gemeenten. Met aanvullende werksessies en/of vragenlijsten voegen we kwalitatieve aspecten aan de analyse van de openbare ruimte toe. Zo krijgen we niet alleen inzicht in wat er in de openbare ruimte aanwezig is, maar komen we ook meer te weten over het (ervaren) gebruik van de openbare ruimte.

Als resultaat leveren we een rapportage op met veel kaartmateriaal en de uitwerking van de werksessies en/of de vragenlijsten. Voor gemeenten geven deze analyses inzicht in de beweegvriendelijke omgeving en eventuele quick wins of opgaven. Bovendien geeft het onderzoek handvatten om het gesprek aan te gaan met andere gemeentelijke afdelingen of organisaties in het veld om er zo voor te zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de openbare ruimte om te sporten en te bewegen.

Landelijk onderzoek

We doen naast onderzoek voor gemeenten en provincies ook onderzoek voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zo werken we aan de doorontwikkeling van onze Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving, voeren we beleidsanalyses uit en rapporteren we over landelijke cijfers. Zoals bijvoorbeeld dit recente jaarrapport Sport en bewegen in de openbare ruimte.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je meer weten over onderzoek naar de beweegvriendelijke omgeving? Neem gerust contact op!

Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving

Met de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving (KBO) brengt het Mulier Instituut in kaart in hoeverre de openbare ruimte geschikt is om in te sporten en bewegen.

Onze expert

Bekijk ook

Sportvoorzieningen en sportdeelname

We doen onderzoek naar de sportvoorzieningen in Nederland en de relatie hiervan met sportdeelname en beleid om deze te stimuleren.

Duurzaamheid

We volgen de ontwikkelingen op het gebied van de duurzaamheid van sportaccommodaties. We zijn onder andere betrokken bij diverse duurzaamheidsstudies naar het besparingspotentieel van sportaccommodaties.

Multifunctionaliteit en meervoudig gebruik

Sportvoorzieningen kosten veel geld. We onderzoeken daarom hoe voorzieningen multifunctioneel kunnen worden ingezet of voor meerdere gebruikers beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!