Goed sportbestuur
Onfatsoenlijk bestuur komt helaas voor in de sportsector. Bestuurders handelden in het verleden onder meer onethisch en dus niet integer bij bijvoorbeeld criminele inmenging, doping en matchfixing. Het Mulier Instituut onderzoekt diverse aspecten hiervan.
Wat is goed sportbestuur?
Van goed sportbestuur zijn veel definities in omloop. Een belangrijke gemene deler daarin is dat het een concept is om onfatsoenlijk bestuur te verminderen en, idealiter, te voorkomen. Hoe meer en beter er goed wordt bestuurd in de sport, hoe minder onfatsoenlijk bestuur voorkomt, en hoe sterker de sportsector in zijn geheel wordt.
Onderzoek naar goed sportbestuur
We onderzoeken de kennisbehoeften van sportbestuurders en -beleidsmakers op het gebied van goed sportbestuur.
Daarnaast onderzoeken we bijvoorbeeld:
- de aard en omvang van criminele inmenging bij amateursportverenigingen en de weerbaarheid van die verenigingen tegen criminele inmenging;
- hoe bestuurders aankijken tegen kansspelactiviteiten, zoals pokeravonden, op verenigingen;
- hoe ‘de ondernemende sport’ vanuit beleid bezig is met het verminderen en tegengaan van grensoverschrijdend gedrag.
Onze expert
Bekijk ook
Sportief wedstrijdgedrag
Met de SportklimaatApp monitoren we de (on)sportieve gedragingen tijdens sportwedstrijden op de Nederlandse amateurvelden.
Pedagogisch sportklimaat
Een goed pedagogisch klimaat is een sportomgeving waar autonomie, verbondenheid en competentie centraal staan, zodat kinderen zich in en door sport optimaal kunnen ontwikkelen en hun sport positief beleven. Wij ontwikkelen op verschillende manieren kennis op dit thema.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat onder andere over seksuele intimidatie en seksueel geweld. Dit is een actueel thema in de sportwereld. Het Mulier Instituut doet verschillende onderzoeken op dit thema.