Buitenspelen
Buitenspelen is goed voor de fysieke, mentale en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Toch staat buitenspelen onder druk door verschillende maatschappelijke veranderingen, zoals verstedelijking, digitalisering en een veranderd arbeidsethos. Wij doen onderzoek naar het buitenspeelgedrag van kinderen, hoe dit gestimuleerd kan worden, en hoe je hiervoor gericht beleid kunt maken.
Buitenspeelcoalitie
Samen met de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton en Kenniscentrum Sport & Bewegen vormt het Mulier Instituut de Buitenspeelcoalitie. Het motto van de buitenspeelcoalitie is ‘samen maken we buitenspelen makkelijk, en zetten we ons in voor het vergroten van buiten(speel)kansen’. De buitenspeelcoalitie wordt ondersteund door het ministerie van VWS.
Het Mulier Instituut is als onderzoekspartij betrokken bij het twee jaar durende project ‘de Buitenkans’ van de Buitenspeelcoalitie. Binnen de Buitenkans biedt de Buitenspeelcoalitie 25 gemeenten ondersteuning bij het stimuleren van buitenspelen. Deze ondersteuning bestaat uit een totaalpakket vol met begeleiding, expertise, tools en een hele mooie cofinanciering. Meer informatie over deze Buitenkans staat op de website van Jantje Beton.
Monitoring van buitenspeelgedrag in Nederland
We hebben een gestandaardiseerde vragenlijst ‘Buitenspelen in Kaart (BinK)’ ontwikkeld om de hoeveelheid buitenspelen van kinderen tussen de 4 en 12 jaar in kaart te brengen.
Buitenspeelbeleid van gemeenten
Het is voor gemeenten belangrijk om hun beleid op het gebied van buitenspelen te monitoren en te evalueren. Zo weten ze of ze hun doelen halen of nog moeten bijsturen. We hebben daarom een Toolbox Buitenspelen ontwikkeld. Gemeenten krijgen daarmee handvatten om hun buitenspeelbeleid te monitoren en te evalueren.
Andere projecten rondom buitenspelen
Voorbeelden van andere projecten over buitenspelen zijn:
- een onderzoek naar de inrichting van speelplekken, naar aanleiding van de motie van Tweede Kamerleden Inge van Dijk en Mohandis;
- het toepassen van de systeembenadering op buitenspelen.
Andere publicaties op het gebied van buitenspelen
De afgelopen jaren hebben we nog een aantal andere publicaties over buitenspelen uitgebracht. Voorbeelden zijn:
- een rapport over de definitie van buitenspelen (2024);
- een rapport waarin we inzicht geven in de complexiteit van buitenspeelgedrag van Nederlandse kinderen (2022);
- een rapport waarin we inzicht geven in de samenhang tussen kind- en omgevingskenmerken en buitenspeelgedrag (2021).
Buitenspelen in Kaart: BinK
Het Mulier Instituut heeft de gestandaardiseerde vragenlijst ‘Buitenspelen in Kaart (BinK)’ ontwikkeld om de hoeveelheid buitenspelen van kinderen tussen de 4 en 12 jaar in kaart te brengen.
Toolbox Buitenspelen
Het Mulier Instituut heeft een Toolbox Buitenspelen ontwikkeld. Gemeenten krijgen daarmee handvatten om hun buitenspeelbeleid te monitoren en te evalueren.
Onze expert
Bekijk ook
Zwemvaardigheid
Hoeveel kinderen halen een of meerdere zwemdiploma’s? Voor welke kinderen is dat lastiger dan gemiddeld? Waar komt dat door? Wat helpt, bijvoorbeeld vanuit beleid, om meer kinderen zwemvaardig te laten worden? Hier doen we zowel landelijk als lokaal onderzoek naar.
Het jonge kind
Wij doen onderzoek naar sport en bewegen in de verschillende settingen waarin het jonge kind zich begeeft. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang, thuisomgeving of publieke ruimte.
Bewegen in en om school
We volgen de ontwikkelingen in het bewegingsonderwijs, en breder op het gebied van sport en bewegen in en om school.