Ga naar de inhoud

Bewegen in en om school

Het Mulier Instituut volgt de ontwikkelingen in het bewegingsonderwijs, en breder op het gebied van sport en bewegen in en om school.

Bewegen tijdens de schooldag

De schooldag biedt veel mogelijkheden om kinderen te stimuleren om meer te bewegen. Bijvoorbeeld tijdens de pauze of in de klas. Wij onderzoeken onder meer hoe scholen een actieve schooldag inrichten. Hiervoor gingen we eerder in gesprek met vier basisscholen in Nederland voor het onderzoek  Meer bewegen tijdens de schooldag.

Bewegend leren is één van de manieren om meer bewegen in de schooldag te integreren. Bij bewegend leren wordt bewegen gecombineerd met lesinhoud, zoals rekenen of taal. Wij doen onderzoek naar hoe leerkrachten in Nederland bewegend leren toepassen, maar ook naar waar zij tegenaan lopen. Relevante publicaties zijn:

Bewegingsonderwijs

Wij doen onderzoek naar het bewegingsonderwijs via monitoronderzoeken. Daarbij verzamelen we basisgegevens over zaken als lesomvang, leerkrachten, accommodatie, onderwijskwaliteit, schoolsport en externe samenwerking. We brengen steeds een andere onderwijssoort in beeld:

  • primair onderwijs (2013, 2017, 2021, en 2025);
  • voortgezet onderwijs (2014, 2018, 2022, en 2026);
  • gespecialiseerd onderwijs en praktijkonderwijs (2015, 2019, 2023 en 2027);
  • middelbaar beroepsonderwijs (2020, 2024 en 2028).

Motorische vaardigheden

Voldoende motorische vaardigheden ontwikkelen en bewegen vanaf een jonge leeftijd is van groot belang voor een leven lang bewegen en sporten. Een stap om motorische vaardigheden van kinderen te vergroten is het meten van deze vaardigheden. Onze onderzoeken richten zich daarop. Voorbeelden van publicaties zijn:

Daarnaast brengen we met de monitor Meten van motorische vaardigheden in kaart welke gemeenten welke instrumenten inzetten om de motorische vaardigheden van kinderen te meten.

Actief Fundament

Actief Fundament richt zich op het ontwikkelen van passende aanpak op een integraal kindcentrum (IKC) gericht op beweegstimulering en motorische ontwikkeling voor kinderen van 2-7 jaar. Het doel is het beweeggedrag, de motorische vaardigheden en het sociaal-emotioneel welbevinden van kinderen te verbeteren. In dit meerjarige onderzoek realiseren we een passende aanpak waarin we inspelen op de ervaren barrières.

ACTive systems to ACTivate young children (ACT2ACT)

Op basis van literatuuronderzoek, onderzoek onder kinderen, ouders en professionals en sessies met betrokken partijen rond het jonge kind, identificeert het consortium factoren die kunnen leiden tot systeemverandering en uiteindelijk tot meer en beter bewegen van 3-6-jarigen.

Monitor bewegingsonderwijs

We volgen de ontwikkelingen in het bewegingsonderwijs. Hierbij verzamelen we data over zaken als lesomvang, leerkrachten, accommodatie, onderwijskwaliteit, schoolsport en externe samenwerking. Elk jaar brengen we een categorie scholen in beeld: scholen voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Onze expert

Bekijk ook

Zwemvaardigheid

Hoeveel kinderen halen een of meerdere zwemdiploma’s? Voor welke kinderen is dat lastiger dan gemiddeld? Waar komt dat door? Wat helpt, bijvoorbeeld vanuit beleid, om meer kinderen zwemvaardig te laten worden? Hier doen we zowel landelijk als lokaal onderzoek naar.

Het jonge kind

Wij doen onderzoek naar sport en bewegen in de verschillende settingen waarin het jonge kind zich begeeft. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang, thuisomgeving of publieke ruimte.

Buitenspelen

We doen onderzoek naar het buitenspeelgedrag van kinderen, hoe je dit kunt stimuleren, en hoe je hiervoor gericht beleid kunt maken.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!