Financiële situatie sportaanbieders
Het Mulier Instituut monitort de financiële situatie bij sportaanbieders. Zo volgen we de contributies van sportverenigingen en de toegangsprijzen van sportaccommodaties.
Sinds 2000 stellen we jaarlijks vragen aan ons eigen Verenigingspanel over de financiële situatie van sportverenigingen. Dit levert een goed beeld op van de financiële situatie van sportverenigingen en hun verwachtingen voor de toekomst. Daarnaast hebben we van tijd tot tijd aandacht voor de financiële situatie bij sportbonden en bij commerciële aanbieders, zoals fitnesscentra, golfbanen en maneges. We blijven de financiële ontwikkelingen van de sportsector op de voet volgen. Bijvoorbeeld via onderzoek naar de financiële situatie van sportverenigingen op basis van jaarrekeningen.
In samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en Fontys Hogeschool volgen we ook de ontwikkelingen in contributiehoogtes en toegangsprijzen van zwembaden, ijsbanen, klim- en boulderhallen in Nederland. In de Contributiemonitor en de Toegangsprijsmonitor brengen we op een overzichtelijke manier de contributiehoogtes en toegangsprijzen in beeld. Dit levert interessante beleidsinformatie op over de kosten van sportbeoefening.
Contributiemonitor, Toegangsprijsmonitor en Huurtarievenmonitor
Elk jaar volgt het Mulier Instituut de contributies van sportverenigingen, de toegangsprijzen van gemeentelijke sportaccommodaties en de huurtarieven die gemeenten voor deze accommodaties rekenen.
Onze expert
Bekijk ook
Betaalbaarheid van sport
Het Mulier Instituut onderzoekt wat het kost om te sporten, hoeveel mensen hieraan uitgeven en wat overheden doen om sport betaalbaar te maken.
Overheidsuitgaven aan sport
De Nederlandse breedtesport wordt door verschillende partijen gefinancierd. Naast consumenten komt de grootste bijdrage daaraan van gemeenten. We volgen deze overheidsuitgaven aan sport.