Betaalbaarheid van sport
Het Mulier Instituut onderzoekt wat het kost om te sporten, hoeveel mensen hieraan uitgeven en wat overheden doen om sport betaalbaar te maken.
In het sportbeleid wordt veel waarde gehecht aan de betaalbaarheid van sport. Dit is ook één van de redenen dat de overheid zich bemoeit met sport. De inschatting is: al we het alleen aan de markt overlaten, zijn er groepen in de samenleving die het niet kunnen betalen om te sporten. Door overheidsbijdragen en armoederegelingen probeert de overheid sport voor iedereen betaalbaar te houden.
Maar lukt dat ook? Wij monitoren we de ontwikkelingen in de kosten van sport en de consumentenuitgaven aan sport. Ook hebben we aandacht voor het gebruik van armoederegelingen. Verder onderzoeken we hoe mensen de betaalbaarheid van sport ervaren en hoeveel ze bereid zijn te betalen voor sport.
Onze expert
Bekijk ook
Overheidsuitgaven aan sport
De Nederlandse breedtesport wordt door verschillende partijen gefinancierd. Naast consumenten komt de grootste bijdrage daaraan van gemeenten. We volgen deze overheidsuitgaven aan sport.
Financiële situatie sportaanbieders
Het Mulier Instituut monitort verschillende aspecten van financiën in relatie tot sportaanbieders. Zo volgen we de situatie bij sportverenigingen en de toegangsprijzen van sportaccommodaties.