Ga naar de inhoud

Ouderen

Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt. De roep om vitale(re) ouderen wordt steeds groter. Maar de sport- en beweegdeelname – zeker in verenigingsverband – is onder ouderen relatief laag. Wij monitoren deze deelname en de voorkeuren van deze groep. En we evalueren interventies gericht op ouderen.

Sportstimulering onder ouderen

Veel gemeenten richten hun sportstimuleringsbeleid onder andere op ouderen. Ook binnen het Nationaal Preventieakkoord is specifieke aandacht voor de vitaliteit van deze doelgroep. Sport- en beweegdeelname wordt bij ouderen veelal ingezet ter bevordering van een gezonde leefstijl, om te stimuleren dat zij minder eenzaam zijn en zo lang mogelijk vitaal thuis kunnen blijven wonen.

Ons onderzoek

Het Mulier Instituut monitort het sport- en beweegaanbod voor ouderen, hun sport- en beweegdeelname, voorkeuren en behoeften. Ook evalueren we specifieke interventies, zoals voor ouderen met een migratieachtergrond, ouderen die eenzaamheid ervaren of juist fittere ouderen of om veilig fietsgedrag van ouderen te bevorderen.

Bij het onderzoek kijken we naar verschillen tussen ouderen. We maken daarbij onderscheid tussen drie leeftijdsgroepen:

  • ouderen van 55 tot 65 jaar, voor wie sporten en bewegen nog vooral een preventieve werking kan hebben op het voorkomen van latere gezondheidsproblemen;
  • ouderen van 65 tot 80 jaar, die al vaker problemen zoals chronische aandoeningen ervaren en waarbij bewegen soms noodzakelijk is om verminderde beweeglijkheid te voorkomen;
  • ouderen van 80 jaar en ouder, voor wie veel zaken minder vanzelfsprekend zijn en waarbij lichamelijke oefening vaker noodzakelijk is om het lichaam soepel te houden, maar ook vaker met belemmeringen gepaard gaat.

Publicaties

Voorbeelden van publicaties op dit thema zijn:

Monitoring en evaluatie Doortrappen

Doortrappen is een programma om ouderen bewust te maken van fietsveiligheid, zodat zij langer veilig kunnen blijven fietsen. Het Mulier Instituut monitort en evalueert dit programma.

Bekijk ook

Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen

Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.

Gender en seksuele voorkeur

We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met met gender en seksuele voorkeur, zoals gendergelijkheid en lhbti+-inclusie.

Migratieachtergrond en etniciteit

We volgen ontwikkelingen in sportdeelname, -voorkeuren en -motieven die samenhangen met migratieachtergrond en etniciteit.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!