Migratieachtergrond en etniciteit
Sinds het Sportakkoord groeide de beleidsaandacht voor sportstimulering onder ‘kwetsbare’ groepen en in ‘krachtwijken’, onder meer gericht op mensen met een migratieachtergrond. Naast ontwikkelingen in (club)sportdeelname en specifieke sportvoorkeuren volgen we achterliggende verschillen in motieven en ervaren belemmeringen (financieel, sociaal, cultureel) die samenhangen met de leefwereld van specifieke groepen mensen.
Het onderzoek is gericht op het beter begrijpen van veelal duurzame patronen van sociale ongelijkheid in en door de sport. We willen meer zicht krijgen op (institutionele) patronen van uitsluiting en discriminatie. En op de werkzame mechanismen om specifieke groepen (o.a. migrantenvrouwen, vluchtelingen) te bereiken en hun mogelijkheden tot actieve sportbetrokkenheid te vergroten.
Enkele recente publicaties over etnische diversiteit en (tegengaan) racisme in de Nederlandse sport (zie ook de pagina Sociale uitsluiting en discriminatie):
Monitoring acties tegen racisme en discriminatie in de sport
We monitoren verschillende programma’s om racisme en discriminatie in de sport tegen te gaan. Voorbeelden zijn OVIVI in het voetbal en Wereldmeiden.
Onze expert
Bekijk ook
Gender en seksuele voorkeur
We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met met gender en seksuele voorkeur, zoals gendergelijkheid en lhbti+-inclusie.
Ouderen
Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt. De roep om vitale(re) ouderen wordt groter. Maar de sport- en beweegdeelname is onder ouderen relatief laag. Wij monitoren de deelname en evalueren interventies.
Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen
Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.