Ga naar de inhoud

Onderwerpen

Gender en seksuele voorkeur

We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met met gender en seksuele voorkeur, zoals gendergelijkheid en lhbti+-inclusie.

Mensen met een beperking en/of chronische aandoening

We doen onderzoek naar de sportdeelname van mensen met een beperking/aandoening en naar hun voorkeuren, behoeften en belemmeringen. En we monitoren beleid om sport en bewegen toegankelijk te maken.

Migratieachtergrond en etniciteit

We volgen ontwikkelingen in sportdeelname, -voorkeuren en -motieven die samenhangen met migratieachtergrond en etniciteit.

Ouderen

Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt. De roep om vitale(re) ouderen wordt groter. Maar de sport- en beweegdeelname is onder ouderen relatief laag. Wij monitoren de deelname en evalueren interventies.

Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen

Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.

Uitgelicht

Monitoring Nationaal Sportakkoord: Inclusief sporten en bewegen

We monitoren de voortgang op het thema Diversiteit en Inclusie van het Nationaal Sportakkoord. Daarbij kijken we specifiek naar een aantal groepen Nederlanders, zoals mensen met een beperking, mensen met geldzorgen en mensen met een migratieachtergrond.

Monitor Sporten en bewegen voor mensen met een beperking

We volgen tot en met 2030 ontwikkelingen in het kader van de Missie Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030.

Basketballer in een rolstoel
Vrouw zonder arm in de fitness

Vraag en aanbod sport voor mensen met een beperking

Een van de grootste uitdagingen bij sport voor mensen met een beperking is om vraag naar en aanbod van passend sport- en beweegaanbod op elkaar te laten aansluiten. Wij helpen gemeenten of regio’s door aanbod en behoefte in kaart te brengen.

Het laatste nieuws over dit thema

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren

Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.

Bundel verhalen toont ervaringen van jonge lhbti+-personen in de sport

De lhbti+-identiteit van jonge mensen (18 t/m 25 jaar) werkt op verschillende manieren door in hun ervaringen in de sport. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek onder 13 jonge lhbti+-personen. Hun verhalen zijn te lezen in een digitaal boek.

Special Olympics World Summer Games: is Nederland er klaar voor?  

Het Mulier Instituut onderzoekt of het haalbaar is de Special Olympics World Summer Games in 2035 naar Nederland te halen….

Onze experts

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!