Onderwerpen
Gender en seksuele voorkeur
We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met met gender en seksuele voorkeur, zoals gendergelijkheid en lhbti+-inclusie.
Mensen met een beperking en/of chronische aandoening
We doen onderzoek naar de sportdeelname van mensen met een beperking/aandoening en naar hun voorkeuren, behoeften en belemmeringen. En we monitoren beleid om sport en bewegen toegankelijk te maken.
Migratieachtergrond en etniciteit
We volgen ontwikkelingen in sportdeelname, -voorkeuren en -motieven die samenhangen met migratieachtergrond en etniciteit.
Ouderen
Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt. De roep om vitale(re) ouderen wordt groter. Maar de sport- en beweegdeelname is onder ouderen relatief laag. Wij monitoren de deelname en evalueren interventies.
Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen
Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.
Uitgelicht
Monitoring Nationaal Sportakkoord: Inclusief sporten en bewegen
We monitoren de voortgang op het thema Diversiteit en Inclusie van het Nationaal Sportakkoord. Daarbij kijken we specifiek naar een aantal groepen Nederlanders, zoals mensen met een beperking, mensen met geldzorgen en mensen met een migratieachtergrond.
Monitor Sporten en bewegen voor mensen met een beperking
We volgen tot en met 2030 ontwikkelingen in het kader van de Missie Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030.
Vraag en aanbod sport voor mensen met een beperking
Een van de grootste uitdagingen bij sport voor mensen met een beperking is om vraag naar en aanbod van passend sport- en beweegaanbod op elkaar te laten aansluiten. Wij helpen gemeenten of regio’s door aanbod en behoefte in kaart te brengen.
Het laatste nieuws over dit thema
Essay: Bredere kijk op ‘beweegarmoede’ nodig
Het doel van de overheid is dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking de beweegrichtlijnen haalt. Dat is een hoge ambitie. En waarschijnlijk onhaalbaar als de kijk op het vraagstuk niet verbreed wordt, stellen onderzoekers Mirjam Stuij en Marloes van Gorp.
Voortzetting fitnessaanbod voor mensen met een smalle beurs onzeker vanwege geldgebrek
Via het programma Fitness Loont kunnen mensen met een laag inkomen fitnessen. Fitnessaanbieders die aan een tweejarige pilot deelnamen, vinden het vrijwel allemaal lastig om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten.
Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking
Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.