Ga naar de inhoud

Onderwerpen

Belemmeringen en motieven

We onderzoeken belemmeringen en motieven om sportieve activiteiten te beoefenen, hoe mensen zich op nieuwe sporten oriënteren en of het sportaanbod aansluit bij de behoefte aan sport.

Lokaal onderzoek

Het Mulier Instituut voert voor gemeenten en provincies onderzoek uit naar de deelname aan sportieve activiteiten.

Onderzoek naar minder sportieve groepen

In ons onderzoek brengen we in kaart welke groepen Nederlanders meer bewegen of juist minder. Zo bieden we inzichten voor gericht beleid.

Onderzoek naar verschillende sporttakken

We brengen de deelname aan allerlei takken van sport in kaart.

Onderzoeksmethoden sportdeelname en expertgroepen

We verzamelen op verschillende manieren data over de sportdeelname van Nederlanders en nemen deel aan expertgroepen op dit thema.

Trends en ontwikkelingen

In de sportdeelname van Nederlanders zijn vaak bepaalde trends te zien. Bijvoorbeeld dat mensen vaker individueel gaan sporten of vaker in ongeorganiseerd verband. Wij volgen deze trends en ontwikkelingen.

Uitgelicht

Hardloper

Sportdeelname-onderzoek voor gemeenten/provincies

Deelnemen aan sport is een voorwaarde om te kunnen profiteren van de kracht van sport. Maar wie doen aan sport en hoe valt deelname te beïnvloeden? Dat onderzoeken we op verschillende manieren voor onder andere gemeenten en provincies.

Methoden en dataverzameling

We verzamelen op verschillende manieren data over de sportdeelname van Nederlanders. Bijvoorbeeld via het Nationaal Sportonderzoek en de Richtlijn Sport Onderzoek.

Het laatste nieuws over dit thema

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.

Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.

Onze expert

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!