Ga naar de inhoud

Huurtarieven en exploitatie van sportaccommodaties

Het Mulier Instituut volgt de ontwikkelingen op het gebied van exploitatie van sportaccommodaties. Daarbij kijken we onder andere specifiek naar de inkomsten uit sportaccommodaties, zoals huurtarieven en toegangsprijzen.

Huurtarieven

Huurinkomsten vormen binnen de exploitatie van sportaccommodaties een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor gemeenten of exploitanten. Deze huurinkomsten komen voort uit de huurtarieven die gemeenten en exploitanten rekenen. Hoe de huurtarieven worden vormgegeven en in hoeverre deze de kosten dekken verschillen per gemeente.

We monitoren jaarlijks de huurtarieven van gemeentelijke sportaccommodaties in Nederland. De resultaten uit de recentste peiling zijn in deze rapportage te vinden:

Daarnaast is het voor gemeenten relevant om te weten hoe de huurtarieven voor sportaccommodaties zich verhouden tot de huurtarieven in omliggende of vergelijkbare gemeenten. Om hier inzicht in te geven voeren we voor gemeenten huurtarievenvergelijkingen uit. Deze vergelijkingen geven gemeenten waardevolle informatie voor een goede onderbouwing of evaluatie van hun beleid.

Recent deden we zo’n vergelijking voor de gemeente Hoogeveen:

Toegangsprijzen

Naast huurinkomsten halen gemeenten en exploitanten voor sportaccommodaties ook inkomsten uit toegangsprijzen. Deze prijzen gelden voor losse toegang of voor meerdere bezoeken met een baden- of rittenkaart.

We monitoren tweejaarlijks de toegangsprijzen van zwembaden, ijsbanen en klim- en boulderhallen. De resultaten uit de recentste peiling zijn in deze rapportage te vinden:

Eigendom en exploitatie

Gemeenten kunnen beheer en exploitatie van sportaccommodaties op verschillende manieren vormgeven. Ze kunnen dit zelf op zich nemen, hier een sportbedrijf voor oprichten, de exploitatie overdragen aan een externe partij, of voor een van de vele andere vormen kiezen. Dit kan ook per accommodatietype verschillen.

We volgen de ontwikkeling in eigendom en exploitatie van sportaccommodaties. Dit doen we onder andere door de eigenaar en exploitant van een sportaccommodatie te registreren in de Database SportAanbod (DSA) . Relevante publicaties zijn:

Daarnaast kunnen we voor gemeenten exploitatievergelijkingen uitvoeren. Hierin geven we inzicht in hoe een gemeente de exploitatie van sportaccommodaties vormgeeft en hoe deze zich verhoudt tot de situatie in andere (vergelijkbare) gemeenten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je weten wat we voor jouw gemeente kunnen betekenen? Neem gerust contact op!

Tarief- en exploitatievergelijkingen sportaccommodaties

We voeren tarief- en exploitatievergelijkingen uit van gemeentelijke sportaccommodaties. Zo weten gemeenten en exploitanten hoe hun exploitatie zich verhoudt tot andere gemeenten.

Contributiemonitor, Toegangsprijsmonitor en Huurtarievenmonitor

Elk jaar volgt het Mulier Instituut de contributies van sportverenigingen, de toegangsprijzen van gemeentelijke sportaccommodaties en de huurtarieven die gemeenten voor deze accommodaties rekenen.

Onze expert

Bekijk ook

Ruimte voor sport in gemeenten

Via ruimteonderzoek geven we gemeenten inzicht in de vraag naar en het aanbod aan sportaccommodaties, nu en in de toekomst, zodat zij hierop kunnen inspelen.

Duurzaamheid

We volgen de ontwikkelingen op het gebied van de duurzaamheid van sportaccommodaties. We zijn onder andere betrokken bij diverse duurzaamheidsstudies naar het besparingspotentieel van sportaccommodaties.

Multifunctionaliteit en meervoudig gebruik

Sportvoorzieningen kosten veel geld. We onderzoeken daarom hoe voorzieningen multifunctioneel kunnen worden ingezet of voor meerdere gebruikers beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, onze persberichten of onze attenderingen!