Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld
Deelnemers en buddy’s van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. In dit project sporten meiden en jongens met een verblijfsstatus (deelnemers) samen met jongeren die al langer in Nederland wonen (buddy’s). Vooral de sportcarrousel is populair. Daarbij leren deelnemers in tien weken verschillende sporten kennen.
In de tweede tien weken sporten de deelnemers bij een sportvereniging. Ook daarover zijn deelnemers en buddy’s tevreden.
Sportlandschap beter leren kennen
Een doelstelling van Wereldmeiden-Wereldgozers (WM-WG) MDT is dat deelnemers het Nederlandse sportlandschap leren kennen. Deze doelstelling wordt bij iets meer dan de helft van de deelnemers behaald. Dit zorgt er niet altijd voor dat ze ook lid willen worden van een sportvereniging (29% van de meiden, 17% van de jongens). Meer jongens dan meiden zijn bij aanvang al lid van een sportvereniging (57% en 24%).
Buddy’s leren over andere culturen
Buddy’s kijken vooraf erg uit naar het contact met deelnemers en het leren over hun culturen. Projectleiders geven aan dat buddy’s kennis opdoen over verschillende culturen en leren hoe daarmee om te gaan. Buddy’s erkennen dit, hoewel dit bij WG in mindere mate het geval is.
Sociale component belangrijk
Projectleiders vinden het belangrijk dat deelnemers na het project meer Nederlandse vrienden/contacten hebben. Hier lijkt het project inderdaad aan bij te dragen. WM-deelnemers geven vooraf aan contacten te willen leggen met Nederlandse meiden (35%). Achteraf geven ze, vaker dan WG-deelnemers, aan contact te willen houden met hun buddy’s (56% en 43%).
Voor WG-deelnemers is contact leggen met Nederlandse jongens een minder grote reden om mee te doen (16%). Zij willen na hun deelname wel vaker contact houden met andere deelnemers (62%, tegenover 43% bij de meiden).
Input van deelnemers, buddy’s en betrokken professionals
Deze factsheet is gebaseerd op data van WM-WG MDT september 2022-augustus 2024. De data hebben we verzameld via online vragenlijsten onder 418 deelnemers en 289 buddy’s. En via een Mentimeter-peiling onder 30 professionals en groepsgesprek met acht professionals.
Over Wereldmeiden-Wereldgozers MDT
In het project WM-WG sporten jongeren die lang(er) in Nederland wonen (buddy’s) gedurende twintig weken met vluchtelingenmeiden en -jongens met een verblijfsstatus die sinds kort in Nederland wonen (deelnemers). Deelnemers maken kennis met sporten en sportclubs en hebben contact met elkaar en met buddy’s. WM-WG MDT is ontwikkeld door Huis voor Beweging in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van de Rijksoverheid.
Gerelateerd nieuws
Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid
Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.
Sportaanbod via gemeentewebsites matig vindbaar
Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.
Sporten voor mensen met een handicap in 2030 vanzelfsprekend: een forse uitdaging
Hoewel er meer beleidsaandacht is gekomen, is sporten en bewegen voor mensen met een beperking nog niet vanzelfsprekend. Een nieuwe landelijke strategie vanuit het Sportakkoord...