Ga naar de inhoud

Verschillen in exploitatie van zwembaden: beste vorm hangt af van lokale situatie 

Wie de eigenaar en exploitant van een zwembad zijn, verschilt per gemeente. Net als de afspraken tussen deze twee partijen. Welke exploitatievorm het meest geschikt is, hangt af van de lokale situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.  

Gemeente vaak eigenaar, maar niet de exploitant  

Twee derde van de openbare zwembaden is eigendom van de gemeente (67%). De exploitant van de openbare zwembaden is meestal een niet-gemeentelijke partij (82%). In veel gevallen besteedt de gemeente de exploitatie dus uit. 

Lokale situatie bepalend voor afspraken 

Wat de juiste keuze voor een exploitatievorm is, hangt af van de lokale situatie en de speerpunten van de gemeente. Gemeenten en exploitanten maken afspraken met elkaar over allerlei thema’s. De belangrijkste onderwerpen zijn toegankelijkheid, financiën, dienstverlening, onderhoud en verduurzaming.  

Verschillen tussen exploitatievormen 

Verschillen tussen exploitatievormen gaan over toegankelijkheid, financiën, expertise en arbeidsvoorwaarden. Gemeenten hebben bijvoorbeeld vaak meer focus op maatschappelijke doelen dan andere partijen. Aan de andere kant hebben ze meestal minder specialistische kennis over zwembaden.  

Deskresearch en expertwerkgroep 

Voor dit onderzoek hebben we van 619 openbare zwembaden informatie uit de Database SportAanbod (DSA) gehaald. Die hebben we aangevuld met informatie van onder andere websites van gemeenten. Daarnaast deelden specialisten uit de sector hun kennis in een expertgroep. 

Gerelateerd nieuws

Sporten voor mensen met een handicap in 2030 vanzelfsprekend: een forse uitdaging

Hoewel er meer beleidsaandacht is gekomen, is sporten en bewegen voor mensen met een beperking nog niet vanzelfsprekend. Een nieuwe landelijke strategie vanuit het Sportakkoord...

Veel te verbeteren in sport- en zwemlesregelingen voor mensen met een laag inkomen

Veel informatie via gemeentewebsites over sport- en zwemlesregelingen voor mensen met een laag inkomen is lastig te vinden of begrijpen. Daardoor kan het voor inwoners moeilijk zijn om de weg naar financiële ondersteuning te vinden.

Monitor Sportakkoord II: meer clubondersteuning en veel draagvlak voor sociale veiligheid in de sport

In steeds meer gemeenten krijgen verenigingen ondersteuning en is er veel draagvlak om de sociale veiligheid in de sport verder te vergroten. Regionale samenwerking kan hier, vooral in kleinere gemeenten, verder bij helpen.