Ga naar de inhoud

Verschillen in exploitatie van zwembaden: beste vorm hangt af van lokale situatie 

Wie de eigenaar en exploitant van een zwembad zijn, verschilt per gemeente. Net als de afspraken tussen deze twee partijen. Welke exploitatievorm het meest geschikt is, hangt af van de lokale situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.  

Gemeente vaak eigenaar, maar niet de exploitant  

Twee derde van de openbare zwembaden is eigendom van de gemeente (67%). De exploitant van de openbare zwembaden is meestal een niet-gemeentelijke partij (82%). In veel gevallen besteedt de gemeente de exploitatie dus uit. 

Lokale situatie bepalend voor afspraken 

Wat de juiste keuze voor een exploitatievorm is, hangt af van de lokale situatie en de speerpunten van de gemeente. Gemeenten en exploitanten maken afspraken met elkaar over allerlei thema’s. De belangrijkste onderwerpen zijn toegankelijkheid, financiën, dienstverlening, onderhoud en verduurzaming.  

Verschillen tussen exploitatievormen 

Verschillen tussen exploitatievormen gaan over toegankelijkheid, financiën, expertise en arbeidsvoorwaarden. Gemeenten hebben bijvoorbeeld vaak meer focus op maatschappelijke doelen dan andere partijen. Aan de andere kant hebben ze meestal minder specialistische kennis over zwembaden.  

Deskresearch en expertwerkgroep 

Voor dit onderzoek hebben we van 619 openbare zwembaden informatie uit de Database SportAanbod (DSA) gehaald. Die hebben we aangevuld met informatie van onder andere websites van gemeenten. Daarnaast deelden specialisten uit de sector hun kennis in een expertgroep. 

Meer nieuws over dit thema

Kennis belangrijk voor investeringen in ventilatie in de zwem- en fitnessector

Kennis over de effectiviteit van ventilatie is belangrijk. Doordat die kennis ontbrak, investeerden exploitanten in de zwem- en fitnessector nauwelijks in ventilatie tijdens de coronacrisis.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.

Nederlandse sportaccommodaties nog lang niet voor iedereen toegankelijk

Voor mensen met een beperking zijn er nog steeds barrières om te sporten en bewegen. Bijna de helft van de gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties.